Hope Enjoy ngan blog saya...
...walaupun blog sy tidak meriah dan cantik mcm org len punya..:P

Popular Posts

Friday, April 26, 2013

KAWAN jadi MUSUH...

Normal kan..?? dari kawan bertukar jadi musuh... musuh dalam diam... :)

persahabatan boleh bertukar jadi percintaan.. TAPI....
percintaan tu tak kan pernah berubah jadi persahabatan... trust me.. mungkin ada tapi 0.01% sahaja..

kenapa ?

kita kenal dah lama....
saling mengenali jugak cukup lama....
tapi kenapa kerana dua tahun yang "manis" tu.. ubah perhubungan kita menjadi pahit...??
sepahit-pahitnya..!!

salah siapa, salah di mana... bukan persoalan kat sini...
Yang jadi persoalan.. tak ada ke rasa sayang pada persahabatan kita...?? kita bukan sekadar berteman.. tapi bersahabat baik... terlalu baik.. hingga bertukar menjadi sebaliknya...

Andai tahu, percintaan itu akan memusnahkan persahabatan kita.. sumpah!! aku tak terima lamaran itu.. :(
cinta itu "membunuh" persahabatan kita...

Kenangan di alam percintaan boleh di lupakan.. in sha Allah.. tapi kenangan persahabatan kita terlalu susah nk buang... sebab kau tu sahabat aku... sahabat yang sangat bernilai.. yang aku sayang... 

nilai sahabat bagi aku bukan terlalu rendah, boleh di pijak, disepak teranjang, di tolak ke sana ke sini.. persahabatan kita bagi aku.. terlalu istimewa.. yang perlu kita ikat, simpul mati sebagai mana janji kita dulu.. janji sebagai sahabat yang akan bersama walau ape yang berlaku... tapi janji kekal janji.... semua org boleh berjanji tapi tidak semua akan tepati.. * senyum jer *

kita dulu..
dari kawan, menjadi sahabat...
dari sahabat, menjadi sahabat baik...
cuma silapnya kita...
dari sahabat baik berubah menjadi cinta... * tu kesilapan paling besar pernah kita buat*..
dari kekasih berubah menjadi MUSUH...

satu perkara yang aku tak pernah bayang kan... sebelum ini!!

aku sedih.. taknak taip lagi.. k bai

Friday, April 5, 2013

BULAN MAKIN CERAH

wah.. rasanya semua dah tahu.. bahang PRU makin terasa panas.. sana sini boleh tengok bulan cerah menerangi alam... haha... 

Dekat sini bukan Nurul nak menyebelahi mana-mana pihak.. pihak kerajaan mahupun pembangkang.. ops!! Nurul lebih suka gantikan nama parti pembangkang tu sebagai parti penasihat.. ye lah.. jika kerajaan buat silap, parti penasihat ni akan bagi nasihat.. tu sebabnya parti ini wujud.. bukan untuk membangkang semata-mata tapi untuk memberi teguran.. Manusia kan mudah lupa...

Nurul di sini bukan sebagai pro kerajaan bukan jugak sebagai pro penasihat * baca dengan sebutan pembangkang *.. tapi buat masa ni Nurul sebagai pemerhati.. masih memerhati, menilai dan menganalisa.. pemimpin yang mcm mana yang layak di angkat sebagai pemimpin.. pemimpin mana yang perlu kita sanjung..   

adakah pemimpin yang zalim?

# akan ada yang kata.. apa lagi yang kamu nak? tak cukup lagi ke negara kita dah aman damai? *persoalan saya, aman ke negara kita??

#akan ada yang tanya, " suka hati kau kata kerajaan zalim.. kerajaan pernah ke peras ugut kau.. kerajaan pernah ke bunuh ahli keluarga kau ? 

darling.. meh sini nak terangkan.. ape yang kau paham maksud zalim? zalim itu adalah " tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya".. zalim tu bukan saja dia penggal leher baru kata zalim, dia tikam perut baru kata zalim.. tapi kalau dia * baca dengan sebutan pemimpin* tak jalankan tangungjawab atau amanah seperti yang di amanah kan.. itu termasuk dalam orang-orang yang menzalimi rakyatnya sendiri... 

atau memilih pemimpin yang hendak tegakkan kebenaran??

semua di tangan anda.. tepuk dada, tanya iman.. Ingat.. undi anda akan di soal di akhirat kelak.. 

Yang manis itu perjuangan, 
Yang pahit itu angan-angan,
Yang kuat itu kebenaran,
Yang lemah itu kebatilan,
Tertegak itu islam,
Yang runtuh itu kezaliman....

credit : ustaz Zawawi Abu Hasan

 Kebenaran akan dapat menewaskan kebatilan... ingat lah!! tak selamanya kita di dunia ni.. :)

Nurul bukan pembangkang okey.. cuma luah ape yg ada dlm hati.. tapi kali ni nak letak BULAN sikit kat sini.. nak kasi cerah sikit blog yang suram ni.. hehe

kreatif kan... comel lak tu.. cerah kan blog saya okey..dengan cahaya awak, bulan!! hehe

ni idola saya... senyuman beliau mampu bagi ketenangan.. sayang sgt pada beliau.. semoga Allah swt terus memberi kesihatan kepada beliau...

p/s ~sekali lagi Nurul pesan.. Nurul bukan pembangkang.. Nurul cuma seorang rakyat yang inginkan pemimpin yang ingin memartabatkan dan memperjuangkan islam.. bukan yang memperjuangkan bangsa!!


BUDI BAHASA TU PENTING..

"Jom.. g print banner... lambat sangat takut tak sempat... pastu nak print report sekali " kata aku perlahan kepada Fatin... masa tu memang tengah busy dan kalut ribut dengan persiapan untuk persembahan projek akhir. Tanpa lengah masa, terus kami pecut motor ke kedai yang berdekatan... 

sampai jer dekat kedai berdekatan, kami terus panjat tangga naik atas... kebetulan kedai tu kat tingkat atas... 
"Assalamualaikum.... ", lembut plak rasa suara aku bagi salam.. mentang-mentang abg yang jaga kedai tu bleh tahan segak nya... tapi aku betul-betul ikhlas bagi salam tu... hehe.. " abg, boleh print" tanya aku... mcm bahlol kan.. da nama kedai print, tak kan dia nak jual nasi lemak pulak....

abg tu senyum je, pastu angguk-angguk kepala... bisu rupanya.. tu persepsi awal aku pada beliau.... haha
kawan aku senyap je.. aku pon teruskan lah kerja nk print tu.. pilih-pilih, edit-edit dan sebagainya.. abg tu senyap je... aku pon hairan jugak kenapa owner kedai tu ambik that guy kerja.. pemalas nk layan pelanggan... owner kedai tu peramah, mcm bertentangan pulak... haha.. sekali lagi aku panggil dia.. " abg, mcm mana ni?? sy nk print tak bleh... dia dtg just tunjuk-tunjuk je.. sekali lagi aku bermonolog... sah bisu!!! haha... 

abes jer print.. aku nk print banner.. dah tu dia pon kata, tak boleh amik sekarang.. kena amik petang ni.... aku punya la terkejut.. sebab ape taw... dia tak bisu rupanya.. haha.. then dia kata tinggal no hp la.. nanti sy contact... member aku bg je lah no.. then dia kata, sy bg harga dekat awak rm1.20 satu kaki untuk banner ni.. semua 6 kaki, jadi rm7.20.. wah.. murah.. apa lagi setuju la tggal kat situ...

tapi sekarang bukan aku nk citer pasal abg tu.. tapi pasal sorg mangkuk hayun ni...masalah kat kedai tu.. takde mesin potostat, jadi terpaksalah aku menapak ke kedai bersebelahan di tingkat bawah.. * kalau tingkat bawah bersebelahan ke??? hahaha...

nak jadi cerita, aku nk potostat pemplet.. amik kertas dalam 25keping.. ye ar.. mungkin aku silap.. amik terlalu banyak kertas.. then potostat lagi.. tapi tak boleh ke dia ckp elok siket... dah siap semua tu, dia ckp semua sekali rm7.20. aku tanya je lah.. nak kepastian.. ni kira harga mcm mana?? 

taw dia jawab ape..?? habes nak free..?? harga kertas tak nak kira?? harga potostat tak kira?? .. perghh.. menyirap darah aku masa tu... geram sgt.. rasa mcm nak bagi kaki jer.. aku pon ape lagi.. terus ckp..

" HOI ABG, BIAR MUKA TAK HENSEM TAPI ADA BUDI BAHASA, NI DAH LA MUKA PECAH RUMAH, BUDI BAHASA PON TAKDE.. MEMANG PATUT DAH TUA GANYUT PON TAKDE SAPE NAK" ....... 


tapi sygnya aku cakap dalam HATI... "mangkuk hayun" tu tak dengar.. dan itu adalah kali terakhir aku pergi kedai tu.. aku tak kan pergi dah... langsung xdak budi bahasa..sape aku nk salah kan?? mak ayah dia?? huh!!!

p/s ~ biar muka tak hensem tapi tak menyakitkan hati.

Wednesday, March 27, 2013

Untuk Awak..

Biarlah... malam ni Nurul nak jiwang-jiwang siket.. lama dah tak bermadah pujangga..sejak hati kering ni.. hehe..

Awak, 
saya tak kisah pon sebenarnya kalau awak ada girl lain... yang saya kisah sebab awak kata masih sayang kan saya!!

Awak,
saya tak kisah pon awak tunjuk awak dah tak pedulikan saya, yang saya kisah bila awak amik tahu pasal saya melalui kawan saya.. ( kenapa awak?? )..

Awak,
saya tak kisah pon awak nk mesra-mesra ngan "org tu"... yg saya kisah bila awak sengaja nk tunjuk kat saya.. :(

Awak,
Dulu saya tak kisah, bila semua org benci saya, yang saya kisah bila awak mula meragui saya!!!

Awak,
Sumpah saya tak kisah kalau awak betul-betul nk pergi dari hidup saya, tapi yang saya kisah bila awak tak nak cakap yang awak benci saya... :(

Awak... tolong awak.. tolong bencikan saya sepenuh hati awak.. tu jer salah satu cara untuk saya "benci" kan awak.. 

Awak.. tolong jangan cakap yg awak sayang kan saya.. sebab tu buat saya susah nak lupa awak.. :(

saya tahu, mencintai tak semestinya memiliki, sebab bahagia yang sebenarnya bukanlah memiliki apa yang dicintai tapi mencintai apa yang dimiliki..

kali ini bukan saya datang menagih simpati, apatah lagi nak mengemis kasih .. yang saya nak katakan di sini, saya sudah berputus asa.. mungkin awak akan kata, saya cepat mengalah.. awak SALAH sebenarnya.. "saya tak pernah mengalah, cuma awak yang tak pernah berjuang" ( pinjam ayat aku terima nikahnya .. jap.. hehe  )

untuk kali ini, saya akan betul-betul "lepaskan" awak pergi.. jangan tanya kenapa ?? jika saya tak berpaling lagi.. sesuatu yang berharga hanya datang sekali seumur hidup.. ia tak kan berulang untuk kedua kalinya.. :)

Jika awak ada membaca.. saya harap awak akan memahami keadaan saya!!
Pergi saya bukan kerana benci,
Tapi pergi saya membawa diri...diri yang tak di hargai.. :(

Untuk segalanya.. terima kasih, biar saya buka lembaran baru dalam hidup saya dan satu permintaan saya.. pulangkan balik HATI saya yang awak SIMPAN dulu.. mungkin in future.. akan ada yang sudi menerima :)



Tuesday, March 12, 2013

Monolog Seorang Wanita :)

Seseorang mengetuk pintu..ketukan yang lembut berdesis di telinga, menggegar jantung menusuk ke hati. Ada tamu nampaknya. kududuk terfikir, perlukah ku buka pintu dan silakan tamu ini masuk?? Teratak ini pernah menerima tamu, tapi tamu itu menyakitkan si tuan rumah. Tamu yang diimpikan untuk berkongsi pengalaman manis, hilai tawa dan air mata suka duka. Rupanya dia adalah tamu yang membawa tuba. Tamu yang meracun seluruh pelusuk teratak. Sehingga aku terfikir banyak kali untuk menerima tamu di teratak ini lagi..

Dugaan apakah yang melanda jika si tamu ini terus menerus mengetuk pintu tanpa sedikit pon memikirkan si tuan rumah yang masih bersabung nyawa menahan derita. Derita yang pernah di tinggalkan pergi tanpa belas kasihan. Adakah kehadirannya hanya untuk menambah duka ? atau kehadirannya permainan semata ? Perit, sakit dan pedih tak mampu di gambarkan dengan kata-kata, andai ku terima bimbang luka lama berdarah kembali, bimbang teratak ini akan bersedih lagi.. 

Ketukan bertalu-talu, memaksa aku untuk menerima kehadirannya. Mungkin sebagai musafir sahaja yang hanya berhenti singgah menahan lelah ?? atau ini adalah persinggahan terakhirnya ? Aku cuba menerima tamu ini dengan hati yang terbuka. Luka lama aku simpan sebagai lipatan kenangan, aku ubat dengan senyumannya. Bertahan... ya mampu bertahan.. semakin hari, luka itu semakin sembuh.. yang tinggal hanya parut dan kesan yang akan aku ingati sampai ke hujung nyawa.. Tamu ini berjiwa kental, sangat penyayang dan amat menyentuh perasaan aku. Kunci yang selama ini aku simpan kemas, dengan rela hati aku serahkan padanya. Dengan rela aku berkongsi teratak ini bersamanya tanpa aku sedar.. Hadirnya sekadar melepaskan lelah setelah penat berjalan mengelilingi dunia.. rupanya aku sekadar persinggahan ketika dia mencari sekuntum bunga. Dan akhirnya, aku di tinggalkan dengan luka yang kembali berdarah. Dan kali ini.. luka ini terlalu sakit sehingga tidak tertanggung lagi.. Dia pergi tanpa menyerahkan kembali kunci itu, dan kemungkinan dia akan kembali lagi??

Adakah kembalinya dia, aku akan sambut dengan hati terbuka..? bahagia kah aku..??? 
bahagia itu pilihan.. tetapi aku masih memilih derita.. kerana sayang! kerana terlalu sayang membuatkan diri kelihatan teramat bodoh. 

p/s ~ haha.. kuat sgt baca novel.. ni la kesan dia.. heeee 

Happy Birthday..

Happy Birthday!! semua orang akan sambut hari lahir masing-masing sekali setiap tahun.. masa tu rasa best dan hepi sangat sebab ramai org yang akan wish dan doakan yang baik-baik utk kita.. x kira yang kenal atau pon tak kenal.. tapi ape yg Nurul tengok lah... ramai yang wish birthday ni hanya sekadar wish sahaja.. mcm contoh. kalau dekat facebook.. kita remind kita punya birthday.. org akan tahu birthday kita.. jadi org akan wish walaupon tak kenal kita.. masa tu, kalau buka facebook, notification memg berlambak la.. wishes dari friend semua kan.. tapi mcm tak de makna kalau buka notification :

Siti post at your wall :

hb

Ahmad post at your wall :

hb 

Ali post at your wall :

hb

dan bla bla... sehingga menjangkau ratusan org post " hb" kat wall kita.. yup.. betul lah tu wish hepi besday tapi mcm takde makna.. kita nak berterima kasih pon.. mcm terfikir.. utk ape..?? dan dalam banyak-banyak wish tu..ada sekeping post dari Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg post at your wall :

hepi besday.. May Allah Bless u forever..

* hahaha... mcm tak boleh blah.. beliau yg wish mcm tu.. tu for d example la kan..??

sebenarnya sekeping post mcm tu .. lagi bermakna dari beribu-ribu post yang sekadar taip "hb"... mcm sekadar wish tanpa mendoakan ape-ape yang terbaik untuk kita.. tu saja wish sebab fb tlg remind kan.. kalau tak. haram nk wish kan...?? heeee... 

tu pada pandangan Nurul la.. mungkin org lain fikir lain.. setiap org ada pendapat yang berbeza. tapi pada Nurul.. kenal atau pon tak org tu.. Nurul akan doa yng terbaik utk dia.. bukan sekadar taip "hb" seperti yang org lain selalu buat...  :)

sumber: Encik Google

p/s ~ pada sesape yang lahir bulan 3.. Nurul nk ucapkan Selamat Hari Lahir, semoga terus jadi insan yang cemerlang di dunia dan juga di akhirat :)

Sunday, March 10, 2013

MUET oh MUET....

Assalamualaikum... 

Lama sangat rasanya Nurul tak update blog ni.. rasa mcm dah bersawang bila langkah masuk dalam ni.. sejak akhir-akhir ni memang agak busy.. terlampau busy dengan kerja yang tak abes-abes.. lagipon 2 hari yang lepas Nurul baru je lepas amik muet.. sape yang tak tahu ape tu muet..? heee... muet ni adalah Malaysia University English Test.. muet ni benda yg kita wajib amik untuk masuk U.. bila kata benda ni wajib.. so no excuse la walau someone tu anak raja.. * betul ke..? haha.. tak tahu la..sebab tak pernah jadi anak raja.. pernah jadi gf anak raja jer.. *.. hik3

straight to the point.. dari Nurul dok melalut ckp bnda yg tak berfaedah... heeeee.... masa Nurul g jawab muet..sumpah tak de preparation langsung.. so Nurul tak mengharap dapat result yang bagus walau dlm hati nk jugak result yg bagus kan.. tapi apakan daya usaha tu rasa kurang!! Sumpah Nurul tak tipu.. mula-mula daftar muet..letak dah target dalam hati nak dapatkan the best result.. tapi bila ada masalah dalam pendaftran muet ..semangat yang berkobar-kobar tu terus padam bagai api di simpah air... haha... so bila timbul masalah mcm tu... kelas pon Nurul tak amik.. tapi OMG.. seminggu nak test muet.. member bising-bising cakap slip muet dah keluar..so Nurul pon check la.. nama Nurul pon ada.. masa tu.. memang kosong...takde pape dalam kepala ni... blurrr... pergi jumpa lect and then dia bagi pinjam buku.. balik tu pulun la study untuk speaking test pada 27hb.. tapi nasib la kan.. Nurul memang di lahirkan dekat Malaysia, di besarkan pon di malaysia.. jadi English Nurul masa speaking test tu memang melayu sangat.. English melayu... hahaha.. tapi okey la kan ..dari tak bercakap langsung!!.setel speaking.. balik la dengan tenang.. tuggu the killer day.. 9hb..

untuk next test pon.. Nurul tak study sgt..sebab blurr.. just baca buku tanpa guide dari lect.. memang betul-betul ikut buku la...sumpah jadi anak murid buku... hahaha... study punya study * padahal siket jer study *.. heeee.... pagi 9hb tu.. berjalan kaki nak pergi amik test.. mula dengan reading test.. tunggu lama dekat depan lab bahasa.. satu muka pon Nurul tak kenal.. rupanya dah salah pusat.. nasib baik, Nurul msg kawan.. kawan bgtaw.. Nurul punya pusat test dekat bilik kuliah... berlari lah dengan sopan ke bilik kuliah..smpai tu pengawas tengah bagi kertas.. terus masuk.. nasib baik cepat..!! kawan nurul lagi teruk.. punya la kalut.. masuk bilik exam tu.. sepatutnya kena bawak ic tapi dia bawak masuk kad bank islam... sumpah lucu... hahahaha....

reading test 90minit.. tapi bapak dia payah soalan... soalan siket je.. essay yg dia bagi giler panjang.. jenuh nak cari jawapan... tapi jawab jugak lah.. yang tak paham atau tak sempat masa.. nurul tembak jer.. dah siap sedia ngan peluru berpandu... hahaha.. second test pula writing test.. masa yang di beri pon sama.. 90 minit... yang writing ni.. punya la menulis banyak.. * konon lah.. * minta nya betul lah..walaupon Nurul sendiri rasa grammar tu tunggang langgang.. kakinya naik dok atas.. kepala lak kat bawah!! haha ... untuk writing test ni.. simple jer.. dia bagi 2 soalan.. satu buat summary berdasarkan graph yang diberi dan satu lagi bebas.. Tajuk yang di beri "Man's careless atitude is the main cause to destruction the environment".. lbh kurang mcm tu lah... Nurul rasa bleh buat la.. walau tak excellent sgt... heee..

the last  is listening test.. ya Allah.. yg ni sumpah nak nangis.. mat saleh yang bercakap.. Nurul ni org melayu yang makan budu + sambal belacan ni memang 99.9 % blur lah.. yang listening test ni Nurul tak bleh skor langsung dan Nurul tggl satu soalan sebab tak dengar jawapan dia... hehe...masa listening test tu rasa nak tukar telinga ngan gajah.. bagi lebar.. mudah siket bak dengar... hehe.... tapi memang hampeh la utk last test ni...

conclusionnya : Nurul rasa down sgt dan tak yakin dapat the best result.. Nurul anggap ni cubaan dan ujian syarat untuk smbung degree nanti.. insyaAllah... kalau Nurul dapat result yang okey.. Nurul syukur sangat pada Allah.. tapi kalau Nurul dapat result yang teruk.. Nurul tetap syukur pada Allah, DIA yang maha mengetahui setiap apa yg berlaku.. kalau result tu teruk sgt..Nurul akan amik lagi sekali dekat uni nanti... :)


Sunday, February 24, 2013

Aku Bukan Pencuri.

Siyesly.. ni kali pertama dalam hidup Nurul dan berharap ni lah yang terakhir.. sangat memalukan jika di fikir kan balik... semalam Nurul pergi cari baju, dah kehabisan baju nak pakai.. baju t lengan panjang semua tggal kat kg. bawak datang sini yang seksi-seksi je.. haha.. nak di jadikan citer, pergi lah cari baju ngan dengan sorang kawan.. tengah best pilih baju, ( maklumlah.. masa tu less sampai 70% ...gila tak beli.. rasa cam nak borong satu kedai.. haha.. tapi cepat-cepat istigfar.. nafsu-nafsu.. hehe..) mak Nurul Call... masa tu bising sgt kat area tu.. pergi la jauh sikit, nk angkat hp.. 

Nurul pergi dekat satu sudut.. kat tempat banyak baju tergantung.. dalam 10minit kot ckp dengan mak.. dah habes bercakap..pergi balik nak pilih baju.. tetiba datang sorg jurujual tu.. pandang Nurul pelik jer.. Nurul x perasan langsung masa tu.. kawan Nurul pon sama.. lepas dah puas usha dari jauh tu.. then dia dtg dekat Nurul tanya, nk bawak pegi mana tu..?? sambil tunjuk dalam beg Nurul.. terus Nurul kalih belakang tengok beg.. Ya Allah.. masa tu rasa cam semua darah naik kat muka... malu.. tak tahu nak cakap ape.. mcm mana penyangkut baju tu boleh masuk dalam beg.. Nurul tak perasan langsung.. ( separuh dok dalam beg, separuh dok luar beg )..

Dia dah tengok Nurul mcm pelik dah.. ingat Nurul nak mencuri.. terus terang Nurul ckp.. kalau nk mencuri, tak de nya Nurul letak mcm tu je.. mesti simpan elok-elok... tapi masa tu memang tak tahu nak fikir ape dah.. dia pon masih dok usha-usha ngan mata pelik.. geram pon ada.. terus Nurul cakap ngan dia.." saya tak ambik ape-ape pon.. sungguh.. tak percaya boleh cek sendiri.. sy pon tak tahu mcm mane hanger boleh masuk dalam beg "... 

dia diam tak cakap ape.. tapi time dk pilih baju.. memang dia dok tengok la.. last-last amik baju satu terus bayar then blah dari situ.. masa tu bengang sikit ar.. sebelum keluar tu, 2 3 kali tanya kawan tu dan suruh dia cek beg Nurul, risau takut ada benda len dlm beg... huhu

~ first time dalam hidup, jadi mcm ni.. siyesly sgt memalukan..21 tahun hidup atas muka bumi ni.. Nurul tak pernah panjang tangan nk ambik barang sape-sape, tuan dia memang tak nampak, tapi Allah nampak........  so sebagai pengajaran..sape-sape yang nak keluar beli belah dekat area yg ramai org.. sila pastikan hand beg anda sentiasa di zip atau dengan kata lain tutup dengan sebaiknya.. sebab kita tak tahu isi hati org.. baik ke buruk.. so sebagai langkah berjaga-jaga... kena berhati-hati dari awal.. jangan sudah terhantuk baru terngadah... :)


Thursday, January 31, 2013

M.A.A.F

M.A.A.F satu perkataan yang hanya mengandungi empat huruf sahaja. Mudah ditulis senang di sebut tapi sangat sukar di lafazkan bila melakukan sesuatu kesalahan.. kenapa? dan mengapa..???

memaafkan seseorang boleh dikatogerikan kepada dua.. ( wah, dah mcm jawab exam lak.. haha.. )

  1. memaafkan dengan ikhlas
  2. memaafkan kerana terpaksa
Memaafkan dengan ikhlas
  • seiring dengan perkataan maaf dari mulut kita, secara tak langsung kita terus melupakan salah seseorang itu kepada kita malahan kita boleh berbaik dengan dia tanpa sebarang masalah, tanpa sebarang syak wasangka tanpa sebarang tanpa kutuk mengutuk dalam hati.. hehe
  • selalu orang kata, memaafkan pasti akan melupakan, tapi melupakan tak semestinya memaafkan... 
Memaafkan kerana terpaksa
  • memaafkan kerana terpaksa. nurul yakin sangat ramai yang berada dalam situasi ini. Nurul pon x terkecuali.. memang terlalu sukar, teramat sukar dan tersangatlah payah nak cari keihklasan dalam hati sendiri. JUJUR nurul katakan, hanya orang yang betul-betul berhati mulia sahaja yang mampu memberi kemaafan dengan penuh keihklasan.
  • memaafkan secara terpaksa bermaksud memberi kemaafan kepada seseorang kerana beberapa faktor. Antaranya adalah sebab desakan dari kawan atau sesape sahaja, sebab tak nak panjangkan masalah yang kecik, dan banyak lagi lah sebab yang ada dalam diri korang yang korang sendiri perlu tanya diri masing-masing.
  • mcm mana kita nak tahu kita memaafkan secara terpaksa adalah, apabila kita beri kemaafan pada seseorang tapi hati kita masih mengungkit, hati kita masih "mengumpatkan" dia dan kita tak tenang walaupon sudah memberi kemaafan.
Tapi jika kita yang memulakan sesuatu kesalahan, tak salah rasanya kalau kita mohon kemaafan sebab org yang mengalah tak bererti orang tu salah tapi orang yang mengalah ini adalah orang yang matang. Mungkin ada yang bertanya, mcm mana kalau kita dah mintak maaf tapi tak di beri kemaafan.. sila JANGAN risau. Syeikh Abdul Muhsin Al Ubaikan berkata “Jika anda telah mengerahkan berbagai daya upaya untuk berdamai dengannya maka anda insya Allah mendapat pahala sedangkan dialah yang malah berdosa”.

nah, kita dah nampak di situ bukan? tak rugi jika kita meminta maaf.. tapi benda ni selalu menjadi masalah kepada Nurul yang ego ni.. terlalu sukar nak rendah kan ego utk meminta maaf dengan org jika tak bersalah ( konon niat nak mengalah.. ).. kalau nurul salah pon, still sukar nak minta maaf.. Itu Nurul yang sebenar.. tengah berusaha untuk berubah kearah yang lbh baik.. mudahan di lembutkan hati ini.. amin...

wassalam... :)


Thursday, January 24, 2013

Segmen Khas : Islam itu Indah

Sesungguhnya agama islam itu mudah dan sederhana.. :)

Assalamulaikum...

sempena sambutan Maulidur Rasul ni, Nurul join satu segmen khas dari blog Fizgrafic.. sape-sape nak join bleh klik banner kat bawah ni.. 


Daripada dok google benda bukan-bukan, meh sini pakat-pakat jawab soklan kat bawah ni.. simple je kan... kalu tak tahu, leh pakat-pakat google..ada gak mafaat guna internet kan..? hehe.. okey.. 

Senaraikan rukun islam 
  • mengucap dua kalimah syahadah.
  • sembahayang lima waktu sehari semalam
  • berpuasa dibulan ramadhan
  • menunaikan zakat
  • mengerjakan haji bagi yang mampu
Senaraikan rukun iman
  • beriman kepada Allah s.w.t
  • beriman kepada malaikat
  • beriman kepada Rasul
  • beriman kepada kitab-kitab
  • beriman kepada qada dan qadar
  • beriman kepada hari kiamat 
Berapakah ayat dalam al-quran?
  • Al-quran ada sebanyak 6236 ayat. 
Bila Al-quran diturunkan?
  • Pada 17 Ramadhan.
Berapa surah dalam Al-quran ?
  • Al-quran terdiri daripada 114 surah.
Surah apa paling teragung dalam al-quran ?
  • Surah al-fatihah


Alhamdulillah..dapat jawab semua soalan diatas, walau ada setengah tu Nurul google sebab konpius. Semoga kita semua mendapat mafaat. :)

Wednesday, January 23, 2013

Indahnya fizikal Rasulullah s.a.w

Assalamualaikum..

Rindunya pada baginda Rasulullah s.a.w tak terkata. Andainya baginda masih hidup di zaman ini nescaya baginda akan mengalirkan air mata melihat keadaan umatnya yang sudah jauh terpesong dari ajaran islam yang sebenar. Nauzubillah.. mintak dijauhkan!! 

Jika anda semua boleh habiskan banyak masa untuk baca blog hiburan yang memaparkan artis-artis yang seksi, menonton filem-filem melayu yang seperti dah cerita omputeh, apa salahnya luangkan sedikit masa untuk baca artikel ni, berkenaan dengan keindahan fizikal Rasul kita yang tiada tolak bandingannya jika dibandingkan dengan semua orang diatas muka bumi ini. 

Seperti kata Imam Muda Azhar dalam ceramahnya semalam, untuk mencintai Rasul, kenali baginda dengan sebaik-baiknya. Cinta dan sayang itu akan datang, bukan sekadar cinta yang lahir dari mulut tapi cinta yang betul-betul ikhlas yang lahir dari hati.

jom, kita kenali fizikal Rasullullah s.a.w :

Berikut ini saya petik beberapa hadith yang menerangkan ciri-ciri fizikal insan yang kita telah banyak terhutang budi dengannya, insan yang kita cinta, insan yang kita kasih, insan yang kita ikut, iaitu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam.

Hadith-hadith ini telah saya salin dari kitab yang sangat terkenal iaitu kitabSyama’il Muhammadiyah (kesempurnaan Nabi Muhammad) yang disusun oleh Imam at-Tirmidzi.  Kitab ini menyenaraikan sifat-sifat fizikal, sifat-sifat akhlaq dan cara kehidupan Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam secara agak terperinci.


Hadith 1:

Jabir bin Samurah radhiAllahu `anhu berkata:

“Aku melihat Rasulullah pada suatu malam yang diterangi bulan purnama. Pada waktu itu, Baginda memakai pakaian berwarna merah. Aku memandang Baginda dan bulan silih berganti. Bagiku, Baginda lebih indah daripada bulan purnama”

(HR at-Tirmidzi)

Hadith 2:

Anas bin Malik radhiAllahu `anhu berkata:

“Rasulullah bukanlah orang yang terlalu tinggi, namun bukan juga terlalu pendek, (kulitnya) tidak putih pucat juga tidak sawo matang, (rambutnya ikal) tidak terlalu kerinting dan tidak juga lurus.  Baginda diutus oleh ALLAH menjadi Rasul pada usia empat puluh tahun.  Baginda diwafatkan oleh ALLAH dalam usia enam puluh tahun, dalam keadaan tidak sampai 20 helai uban yang terdapat di kepala dan janggutnya.”

(HR al-Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi)

Hadith 3:

Anas bin Malik radhiAllahu `anhu berkata:

“Rasulullah adalah seorang yang mempunyai tubuh yang sedang, tidak tinggi dan tidak rendah, bentuk tubuhnya bagus.  Rambutnya tidak kerinting dan tidak lurus.  Warna kulit Baginda putih kemerahan.  Jika berjalan, pergerakannya condong ke hadapan.”

(HR al-Bukhari dan at-Tirmidzi)

Hadith 4:

Al-Bara’ bin `Azib radhiAllahu `anhu berkata:

“Rasulullah merupakan seorang lelaki yang bertubuh sederhana (tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah), jarak antara kedua-dua bahunya lebar (bahunya bidang).  Rambut yang lebat terurai ke bahu sampai ke telinganya.  Apabila Baginda memakai pakaian berwarna merah, aku tidak pernah melihat seorang pun yang lebih tampan daripadanya.”

(HR at-Tirmidzi, al-Bukhari, Muslim, Abu Daud)

Hadith 5:

Al-Bara’ bin `Azib radhiAllahu `anhu berkata:

“Aku tidak pernah melihat orang yang memiliki rambut yang menyentuh sehingga bawah telinga (antara cuping telinga dan bahu), dengan memakai pakaian yang berwarna merah, yang lebih tampan daripada Rasulullah.  Baginda memiliki rambut yang mencecah kedua-dua bahunya.  Kedua-dua belah bahu Baginda bidang.  Baginda bukanlah seorang yang rendah dan bukan juga tinggi.”

(HR Muslim, Abu Dawud dan at-Tirmidzi)

Hadith 6:

Ali bin Abi Talib radhiAllahu `anhu berkata:

“Rasulullah tidak tinggi dan tidak rendah.  Telapak tangan dan kakinya terasa tebal (dagingnya) namun lembut.  Kepalanya besar, tulang sendi besar.  Terdapat bulu yang jelas dari dada sehingga pusatnya.  Apabila Baginda berjalan, pergerakannya condong ke hadapan seolah-olah sedang turun dari tempat yang tinggi.  Tidak pernah aku lihat orang yang setanding dengan Baginda, samada sebelum (Baginda lahir) mahupun selepas (Baginda meninggal dunia)”

(HR at-Tirmidzi)

Hadith 7:

Ali bin Abi Talib radhiAllahu `anhu bercerita tentang sifat Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam:

Rasulullah tidak terlalu tinggi dan tidak juga terlalu pendek.  Baginda bertubuh sederhana dalam kalangan kaumnya.  Rambutnya tidak kerinting bergulung dan tidak juga lurus kaku, melainkan ikal beralun.  Badannya tidak gemuk, bentuk wajahnya tidak bulat, tetapi bujur telur.

Kulitnya putih kemerah-merahan.  Matanya hitam pekat dan bulu matanya lentik.  Tulang sendinya gagah, bahunya bidang.  Badannya bersih daripada bulu dan rambut, tetapi mempunyai bulu yang memanjang dari dada sampai pusat.  Telapak tangan dan kakinya terasa tebal.

Apabila Rasulullah berjalan, pergerakannya kelihatan tegap (kakinya diangkat dengan kekuatan), seolah-olah Baginda sedang turun dari tempat yang tinggi.  Apabila Baginda berpaling, kedua-dua bahunya berpaling serentak (seluruh badannya turut berpaling).  Di antara kedua-dua bahunya, terdapat khatamun-nubuwwah, iaitu tanda kenabian nabi.  Rasulullah merupakan seorang manusia yang hatinya paling pemurah.  Baginda adalah orang yang kata-katanya paling jujur.

Manusia yang perangainya paling lembut dan paling ramah dalam pergaulan.  Sesiapa yang melihatnya buat kali pertama, pasti akan menaruh rasa hormat dan segan kepadanya.  Sesiapa yang berkenalan dengan Baginda tentu nanti akan mencintainya.  Orang yang menceritakan sifat Rasulullah, tentunya akan berkata “Belum pernah aku melihat seseorang yang setanding dengannya, samada sebelum kelahirannya ataupun sesudah Baginda meninggal dunia.”

(HR at-Tirmidzi)

Hadith 8:

Hasan bin Ali berkata, “Aku pernah bertanya mengenai sifat Rasulullah kepada pakcikku yang bernama Hind bin Abu Halah (yang memiliki nama samaran Abu `Abdullah).  Hind bin Abu Halah adalah orang yang banyak mengetahui sifat Rasulullah.  Aku sangat berharap Hind dapat menceritakan beberapa sifat Rasulullah kerana aku mahu mencontohi Baginda.  Inilah yang dikisahkan oleh Hind:

“Rasulullah adalah seorang lelaki yang berwibawa.  Wajahnya cerah berseri bagaikan rembulan yang bersinar pada malam hari.  Baginda lebih tinggi daripada orang yang sederhana dan lebih rendah daripada orang yang tinggi.  Kepalanya besar (padan dengan dadanya yang bidang dan tubuhnya gagah).

Rambutnya beralun.  Apabila rambut bahagian depannya terurai, Baginda membuat belahan dua.  Jika tidak membelah dua, hujung rambutnya dibiarkan sampai cuping telinga, namun tidak melepasi had itu.  Rasulullah menjadikan rambutnya sebagai wafroh (rambut tidak lebih telinga).  Warna kulitnya putih kemerah-merahan.

Dahinya luas.  Keningnya panjang melengkung bagaikan dua busur panah yang terpisah.  Di antara kedua-dua keningnya, ada urat yang kelihatan memerah ketika sedang marah.  Hidung Rasulullah mancung, di hujung hidungnya ada cahaya yang memancar, sehinggakan orang yang melihatnya betul-betul, akan menyangka hidung Baginda lebih mancung (daripada yang sebenarnya).

Janggutnya tebal, kedua-dua pipinya mulus, mulutnya lebar.  Giginya agak jarang, namun teratur rapi.  Bulu dadanya halus.  Lehernya indah, tegak dan kuat.

Bentuk tubuhnya sederhana, badannya berisi seimbang, perut dan dadanya sama rata.  Dadanya lebar, kedua-dua bahunya bidang dan tulang sendinya besar.  bahagian badannya yang tidak ditumbuhi rambut kelihatan bersih bercahaya.

Dari pangkal leher sampai pusat, bulu yang tebal tumbuh seperti garisan.  Kedua-dua puting susu dan perutnya bersih.  Kedua-dua bahu dan dada bahagian atas berbulu halus.

Kedua-dua ruas tulang tangannya panjang, telapak kakinya lebar.  Kedua-dua telapak tangan dan kakinya terasa tebal, jari-jarinya panjang, lekukan telapak kakinya (bahagian tengah) tidak menyentuh tanah.  Kedua-dua kakinya halus sehingga air tidak melekat di kulit kakinya.

Apabila Rasulullah berjalan, kakinya diangkat dengan kesungguhan.  Baginda melangkah dengan mantap dan berjalan dengan tenang dan tawadhu`.  Jika Baginda berjalan, pergerakannya cepat seolah-olah Baginda sedang turun dari tempat yang tinggi.  Apabila dipanggil, Baginda akan memalingkan kedua-dua bahunya serentak.

Pandangan matanya terarah ke bawah.  Baginda menundukkan kepala menatap ke arah bumi lebih lama daripada memandang ke langit.

Apabila ada sahabat berjalan, Rasulullah akan berjalan di belakangnya.  Apabila bertemu dengan orang lain, Baginda yang akan terlebih dahulu memberi salam.”

(HR at-Tirmidzi)




Semoga ALLAH mengurniakan rasa cinta dan upaya kepada kita semua untuk ikut sunnah-sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.  La haula wa la quwwata illa biLLAH.

p/s ~ semua hadith-hadith yang menceritakan berkenaan dengan sifat fizikal Nabi Muhammad s.a.w Nurul copypaste dari blog SHAHMUZIR. semoga mendapat mafaaat untuk kita semua.. :)

Salam Maulidur Rasul untuk semua.. :)


Tuesday, January 22, 2013

Langkawi_ part akhir

Ini adalah part terakhir dalam post Langkawi, utk hari terakhir ni.. kami tak sempat kemana-mana tempat menarik kerana kesuntukan masa. Kami keluar pukul 10 pagi dari chalet dan pergi ke Jeti beli tiket. Kami ambik feri pukul 4 petang sebab kena bajet masa untuk shoping. Kalu ambik pukul 11 pagi memang tak sempat nak shoping cokelat. hehe... 

Lepas beli tiket tu, sempat lagi kami bergambar dekat Dataran Lang. Tak sah rasanya ke Langkawi kalau tak abadikan dua tiga keping gambar dekat bawah tugu helang yang besar tu.. hehe
nampak tak Nurul dok tengah-tengah tu. punya la kecik, mcm org kerdil..hehe
gambar tak clear..sebab snap pakai hp.. kamera tak boleh cas masa tu.. 
Nurul, fatin, zura dan suraya..
aini, Nurul, Zura dan suraya

Kami shoping tak lama pon, dalam 5 jam je.. hehe..  bukan satu tempat kami pergi, dua tiga kedai cokelat jugak kami pergi. Biasa lah untuk perbandingan harga dan harga cokelat yang paling murah tu semestinya lah dekat Ismail group. Macam-macam jenis cokelat yang di borong dan yang paling banyak cokelat daim lah.. murah sangat kat Langkawi cokelat ini..kalau dekat sini mybe sekitar rm22 satu plastik, kat Langkawi boleh dapat rm14.50 jer.. memang berbaloi-baloi lah....
tengoklah,penuh tilam tu.. hehe
tengok lah.. semua sekali ni dijumlahkan dalam rm500 . memang betul-betul shoping...hehe
best!! cair dimulut... hehe

Pergi satu beg, balik tu berdouble triple semuanya beg masing-masing. Balik tu memang penat sebab esok terus start kelas. okey, mls dah story panjang lebar. babai.

p/s ~ mana lagi tempat yang menarik nk pergi eh?? hehe






Monday, January 21, 2013

Manisnya iman..( Ustaz Haron Din ~ mimpi bertemu Rasul ) ~ Imam Muda Azhar Di Polimas..

Ibarat org bercinta selalu cakap, tak dapat tengok dia.. tengok bumbung rumah pon jadi lah sebagai pengubat rindu.. haha... so Nurul nak ckp jugak lah, tak dapat bergambar ngan Imam Muda Azhar, dapat bergambar ngan poster dia pon jadi lah.. yg penting malam ni boleh tengok dia depan mata.. wah, macam tak percaya.. suka3.. * sambil buat muka cute * : mood : muntah hijau sekejap... hehe
haha... mcm over sgt je ni.... :P

over sangat pulak rasa.. sebenarnya takde motif pon post gambar ni.. mcm menyakitkan mata korang jer.. heee...

okey.. kalu semalam (21hb) dengar ceramah tentang pengalam Ustaz Haron Din bermimpi jumpa Rasulullah s.a.w .. subhanallah.. sgt beruntung dan bertuah kerana dalam jutaan umat islam di dunia ni.. ustaz Haron Din salah sorg yang terpilih utk bertemu baginda.. 


ni ada video yang Ustaz Haron Din bercerita tentang mimpi beliau dan Nurul yakin sekeras-keras hati manusia, pasti akan menagis bila tengok dan hayati video ni.. apatah lagi apabila melihat sendiri Ustaz yang sebak dan menitis air mata apabila bercerita.. subhanallah.... 

Nurul yang keras hati ni pon mengalir air mata bila ustaz Haron berkata di dalm mimpi nya kepada sepasang kasut Nabi s.a.w.. " wahai kasut, kamu ini lbh baik dari saya, kerana kamu menjaga kaki Nabi Muhammad yang mulia, saya boleh buat ape pada Rasulullah???"... ( ketika itu ustaz Haron Din ditugaskan untuk memakaikan kasut nabi)...

"seorang ustaz yg mengajar di Kolej Sultan Abu Bakr berkata,"sekiranya Dr Harun Din hanya mampu sekadar menyarungkan kasut kpd kaki Nabi  , bagaimana pula darjat kita ini? Adakah sampai taraf kita untuk sekadar memegang KAKI Nabi  yang mulia itu?"


"Mimpi bertemu dengan Nabi s.a.w. juga merupakan sebahagian dari al-Mubasysyiraat (berita-berita yang menggembirakan) yang terjadi kepada sesetengah manusia yang beruntung. Nabi s.a.w. bersabda: “Barangsiapa melihatku dalam mimpi, maka sesungguhnya dia telah melihatku secara benar. Sesungguhnya syaitan tidak boleh menyerupaiku. Barangsiapa yang berdusta atas namaku secara sengaja maka dia telah mengambil tempat duduk dallam neraka.” [Hadis riwayat Imam al-Bukhari]"

p/s ~ dua ustaz dalam satu entri.. dua-dua saya sayang :) ulama' adalah pewaris nabi.. salam Maulidur Rasul.

Saturday, January 19, 2013

Langkawi part_3

panjangnya.. sampai bersambung ke part_3.... hehe.. sebelum ni Nurul dah citer serba sedikit, sape-sape yang belum baca bleh tengok dekat sini Langkawi_ part 1 dan part 2. untuk kali ni, Nurul mls nak citer panjang lebar, sebab kalau dok citer panjang, bukan org baca sgt.. jadi biarlah gambar yang berkata-kata... hehe.

okey, the 1st destination kami ke Makan Mahsuri. Tak lengkap rasanya kalu singgah ke Langkawi jika tak ke Makam Mahsuri. Ini kerana, seperti dalam sejarah mengatakan, mahsuri adalah legenda Pulau Langkawi yang mana sumpahanya telah memakan pulau tersebut menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan, namun begitu syukur alhamdulillah selepas tujuh generasi, Pulau langkawi telah berkembang dengan pesat dan menjadi salah satu tempat pelancongan yang menarik di Malaysia.. * dah mcm karangan spm tingkatan lima dulu *.. haha.. lebih lanjut tentang Mahsuri.. sila ke SINI.

jom intai gambar kat bawah.. hehee..

depan makan mahsuri, sebelum masuk snap pic dulu.. heee
sempat bergambar ngan pic Mahsuri, mana lagi cantik? kami ke mahsuri..? haha
depan rumah Mahsuri.. :)
rumah mahsuri dari bahagian dapur.. :0
kami berlima..


kalau diikutkan, gambar yg kami snap dekat Makan Mahsuri saja mencecah 100 keping lebih tapi takkan nak masukkan semua kan, sape-sape yang teringin teruja terasa dan segala jenis ter tu.. kena lah dtg tgok sendiri... sikit pon tak rugi.. 

destinasi seterusnya, kami ke Air Terjun Temurun, suasana dekat sini sgt best, tapi jujur Nurul katakan.. sebagai anak kelantan yang makan budu, Air Terjun Temurun ni tak boleh lawan Air Terjun Gunung Stong dekat Kelantan, kalau org yang tak pernah sampai ke Kelantan mungkin tak akan tahu kewujudan air terjun ni, sape yg nak tahu bleh klik SINI. untuk tahu serba sedikt tentang Gunung Stong!
kami berlima dekat Air terjun hampir 2 jam juga mandi manda bersama mat saleh, hak3... lebih pulak... gambar tak boleh masukkan sebab tak manis la kan...heeee

destinasi seterusnya adalah ke Cable Car. Benda wajib ni.. kalau jejak kaki ke Langkawi , bila balik org akan tanya, naik cable car tak?? so, dgn bangga, kita jawab la..of course i do... haaaaa... tiket pon tak mahal rm15 utk warganegara dan rm30 utk warga bukan negara.. nasib baik Nurul dah tukar kerakyatan dari rakyat korea ke rakyat mesia, kalau tak kena bayar rm30.. heheee...

abaikan tudung-tudung kami..sebab semua tak betul..angin terlalu kuat diatas.. heeee
atas kabel car..sempat ag.. hehee
pose sekejap sebelum turun.. hehe

sempat lagi snap dari dlm cable car.. kawan len seme dok syp jer...takut!!
permandangan dari atas...sgt awesome!!!


dah penat jalan-jalan atas ni, kami turun lah sekitar jam 6 ptg.. sebelum sampai ke kereta sempat lagi pose terakhir.. heeee..

wah..sampai jugak ke korea..heee
sempat bergambar depan poster winter sonata....
mereka berempat!!!


balik dari cable car, perut tersangat lapar. Bayangkan dari pagi sampai ke petang, tak makan ape cuma minum air jer.. tu pon teguk member punya.. semua tak mkn syok berjalan.... perjalanan balik tu, kami singgah dekat masjid dulu untuk jamak solat. Then, ingat nak cari kedai makan tapi tergerak lak dekat hati nak pergi Pantai Pasir Hitam atau nama omputehnya Black Sand Beach.. pasirnya mmg hitam dan ni kali kedua Nurul sampai ke sini...

pantai ni pasirnya mmg hitam dan sejarah dongengnya mempunyai banyak versi. kalau  nak tahu  mcm mana pasir hitamnya terjadi klik SINI. tu mengikut kajian, jika mengikut dongeng, pantai ni terhasil pasir hitam kerana org kampung si sekitar membakar kayu api yang byk di pinggir pantai utk elak dari di serang oleh penduduk air,
muka mmg tak nampak, sebab dah senja masa ni... 
cantik kan..?? abaikan 4 org tu.. tgok pemandangan tu.. heeee
nampak tak pasir hitam yg kita tunjuk tu...? hehe
aduhai, lepas seharian penat berjalan.. jalan-jalan pulak cari kedai. perut yang lapar perlu diisi. Pusing-pusing jumpa lah satu kedai. Masa ni memang takde masa dah nak snap pic, semua dah takde mood sebab perut lapar. kalau boleh nak order 3 pinggan sorg.. nafsu-nafsu.. haaaa.

lepas dah kenyang semua, kami tak kemana pon, terus drive balik ke chalet. Esok adalah hari terakhir di Langkawi dan itu adalah hari yg paling ditunggu oleh zura iaitu "shopping time".. masa utk borong cokelat banyak-banyak....

okey.. tu saja.. dan entri seterusnya adalah entri penutup atau terakhir bagi post LANGKAWI...
babai. :)





Tuesday, January 15, 2013

Imam Muda Azhar di Kedah...

assalamualaikum...

Malam ni, Nurul jadi baek sikit.. heheee....

Hadis Abu Hurairah r.a: 
Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya Allah s.w.t Yang Maha Memberkati lagi Maha Tinggi memiliki para Malaikat yang mempunyai kelebihan yang diberikan oleh Allah s.w.t. Para Malaikat selalu mengelilingi bumi. Para Malaikat sentiasa memerhatikan majlis-majlis zikir. Apabila mereka dapati ada satu majlis yang dipenuhi dengan zikir, mereka turut mengikuti majlis tersebut di mana mereka akan melingkunginya dengan sayap-sayap mereka sehinggalah memenuhi ruangan antara orang yang menghadiri majlis zikir tersebut dan langit. Apabila orang ramai yang hadir dalam majlis tersebut beredar, para malaikat naik ke langit. Baginda bersabda: Allah s.w.t bertanya para malaikat sedangkan Allah mengetahui pergerakan mereka dengan firman-Nya: Dari mana kamu datang? Mereka menjawab: Kami datang dari tempat hamba-hamba-Mu di dunia. Mereka bertasbih, bertakbir, bertahlil, bertahmid serta berdoa memohon dari-Mu. Allah s.w.t berfirman: Apakah yang mereka pohonkan? Para Malaikat menjawab: Mereka memohon Syurga dari-Mu. Allah berfirman: Apakah mereka pernah melihat Syurga-Ku? Para Malaikat menjawab: Belum, wahai Tuhan. Allah berfirman: Bagaimanakah akan terjadi seandainya mereka pernah melihat Syurga-Ku? Para Malaikat berkata lagi: Mereka juga memohon daripada-Mu perlindungan. Allah berfirman: Mereka pohon perlindungan-Ku dari apa? Para Malaikat menjawab: Dari Neraka-Mu, wahai Tuhan. Allah berfirman: Apakah mereka pernah melihat NerakaKu? Para malaikat menjawab: Belum. Allah berfirman: Bagaimanakah akan terjadi seandainya mereka pernah melihat Neraka-Ku. Para Malaikat terus berkata lagi: Mereka juga memohon keampunan-Mu. Allah berfirman: Aku sudah mengampuni mereka. Aku telah kurniakan kepada mereka apa yang mereka pohon dan Aku telah berikan ganjaran pahala kepada mereka sebagaimana yang mereka pohonkan. Para Malaikat berkata lagi: Wahai Tuhan kami, di antara mereka terdapat seorang hamba-Mu. Dia penuh dengan dosa, sebenarnya dia tidak berniat untuk menghadiri majlis tersebut, tetapi setelah dia melaluinya dia terasa ingin menyertainya lalu duduk bersama-sama orang ramai yang berada di majlis itu. Baginda bersabda: Allah berfirman: Aku juga telah mengampuninya. Mereka adalah kaum yang tidak dicelakakan dengan majlis yang mereka adakan.

Iman Muda Azhar Di Polimas.....
tarikh : 21-22 januari 2013
tempat : Pusat Islam

Majlis ilmu adalah taman syurga.. Jom sama-sama kita meriahkan majlis ilmu ni bersama Iman Muda Azhar. Sape-sape yang ada berdekatan dengan Jitra, ringan-ringankan kaki lah menghadiri majlis ilmu ni. Bersama kita berdoa mohon keberkatan dari Allah SWT. amin...

p/s ~ Tak sabar sgt-sgt... heee

Thursday, January 10, 2013

Segmen : Selamat Ulangtahun kelahiran..



wah, best jer kan segmen ni.. mana tahu kalau join segmen ni, dapat hadiah besday dari secret admire.... hahaha.

syaratnya senang je.. kalau nak tahu klik SINI atau klik banner kat atas tu.. 

Yang paling penting kena la mention nama sebenar ngan tarikh lahir. Kalau tak mcm mana nak tahu kan... heee..

okey : 

NAMA PENUH : NURUL JANNAH BINTI SHUHAIMI
TARIKH LAHIR : 28 0KTOBER 1992
NAMA MANJA : TAKDE PON SEBAB TAK MANJA... HAHA
MAKANAN KEGEMARAN: NASI KERABU AYAM BAKAR
MINUMAN KEGEMARAN : JUS LAICI

Yang selebihnya sila abaikan.. sila fokus pada nama dan tarikh lahir..haha.. over je kan?? haa

okey pada sape-sape yang nak join tu.. sila lah berbuat demikian sebelum 31 Januari 2013.

p/s ~ lambatnya bulan 10 menjelma.. hek3


Wednesday, January 9, 2013

Langkawi _ Part 2

Sebelum ni, Nurul ada post berkenaan dengan chalet di Langkawi. Sape-sape yang merancang percutian ke Langkawi, boleh la cuba hubungi chalet tersebut.. baca dekat SINI.Kalu setakat dua tiga org memang berbaloi sangat lah... okes, dekat Langkawi _ Part 1, Nurul dah cerita berkenaan dengan penginapan dan pengangkutan kat sana. okey.. sekarang ni, Nurul nak cerita aktiviti yang dilakukan di sana pada hari pertama.

Kami naik feri bertolak dari Kuala Kedah sekitar jam 4.30 ptg. Perjalanan dari Kuala Kedah ke Langkawi memakan masa lebih kurang 1jam 30 minit lebih dan kami tiba di jeti Langkawi hampir jam 6.15 petang. Ini adalah kali Nurul uruskan percutian, mcm mana nak dapat kan penginapan, mcm mana nak dapatkan kereta dan semua nya lah. Biasanya sebelum ni, pergi mana-mana ikut org bawak je.. wah, kali ni baru betul-betul rasa nikmat bercuti tu, dengan segala usaha dan penat lelah... hehehee....

posing sebelum naik feri. Beg mcm pergi taknak balik... hehee...
Sampai Langkawi, kami hubungi agensi MPR travel yang menguruskan penginapan dan pengangkutan kami dekat sana. Selesai saja menguruskan pembayaran untuk rumah dan kereta selama 3 hari 2 malam. Then, kami punya driver.. haha... bawak kereta tu ke penginapan kami ( chalet kampung ).. tak jauh sangat, dalam 15 minit dari jeti, masih dalam pekan kuah.

Sampai je dekat chalet, kami kemas barang dan apa yang sepatutnya untuk keluar pada malamnya. Untuk malam yang pertama, kami tak merancang kemana-mana sebab badan terlalu penat, kami just keluar utk dinner dan pergi ambik angin dekat Pantai Cenang. Walaupon berpandukan peta, kami masih lagi tersesat sikit-sikit.... bak kata abg polis mlm tu " hai, dua kali lalu nampak? " malu bertanya sesat jalan... " kami gelak je.. punya la cari Pantai Cenang, padahal dah ada kat Pantai Cenang.. hehehe...

sebelum bergerak ke Pantai Cenang, kami isi perut dulu. sebab dah lapar sangat. Cari punya cari, last-last jumpa lah Pak Hasan Tomyam. ( tak sempat nak snap pic, lapar sgt.. haha.. ).. dekat sini Nurul makan nasi putih, amik tomyam ayam + telur dadar + teh o ais. semua sekali 8 ringgit. Tapi okey lah sebab tomyam dia sedap..
1st night dinner.. order tak sampai lagi..posing dulu... hahaha....

lepas makan tu sempat lagi pergi cari tempat nak snap gambar, biasalah perempuan kan...?? hehe

su takde sebab dia tukang snap... hehe...
semua dah kenyang dah happy, larat dah nak keluar. Kitorang pon bergerak ke Pantai Cenang. Agak jauh siket tapi tak terasa sangat. Yang rasa kecewa siket sebab tak dapat nak snap pic dekat sana. Masa kitorang sampai ka Cenang, ramai giler mat saleh n minah saleh kat situ, tengah bersantai ada, tengah main music, tengah mabuk pon ada. Kitorang rasa takut jugak lah.. so tak sampai satu jam kat sana, kitorang blah. Tak berani lah nak amik risiko... hehehe..

Lepas tu kami tak pergi mana dah, sebab jam dah menunjukkan pukul 2.30 pagi. Terus je drive kereta balik umah sebab esok nak keluar awal pagi. untuk esok, dalam perancangan akan ke Makam Mahsuri, Air terjun Temurun, Cable Car dan dua tiga tempat lagi yang kami rasa sempat nak pergi...

p/s ~ utk hari pertama tak banyak sgt snap pic, entry seterusnya untuk aktiviti selanjutnya...

Tuesday, January 8, 2013

PERCAYA...

Percaya..?? apa yang anda semua tahu atau pikir tentang percaya? Adakah kepercayaan ni satu perkara yang penting dalam sesuatu hubungan? atau sekadar sebagai penambah perisa? okey dekat sini Nurul copypaste sikit ape yang dimaksudkan dengan kepercayaan.. heeee

Kepercayaan secara umumnya bermaksud akuan akan benarnya terhadap sesuatu perkara. Biasanya, seseorang yang menaruh kepercayaan ke atas sesuatu pekara itu akan disertai oleh perasaan 'pasti' atau kepastian terhadap pekara yang berkenaan.
Kepercayaan dalam konteks psikologi adalah bermaksud suatu keadaan jiwa yang berkaitan dengan sikap berkedudukan-memihak (propositional attitude). Manakala dalam konteks agama pula, kepercayaan adalah sebahagian daripada batu asas pembangunan moral. Dalam konteks ini, kepercayaan dikenali sebagai Akidah ataupun Iman.
Adapun kepercayaan itu dikatakan berkaitan dengan sikap berkedudukan-memihak, kerana ia sentiasanya melibatkan penekanan, penuntutan, dan jangkaan daripada seorang individu mengenai kebenaran sesuatu. Kebenaran yang dituntut itu mungkin sahih, dan mungkin palsu secara objektif, tetapi bagi individu yang berkenaan ia adalah sahih.

kepercayaan ni terbahagi kepada dua. Satu kepercayaan kepada Allah. Yang ni WAJIB ada dalam setiap org yang beragama islam. Yang kedua pula adalah kepercayaan dalam sesuatu hubungan. Kat sini Nurul taknak cakap pasal kepercayaan pada agama tu, sebab Nurul ni tak lah hebat sgt dalam bab ilmu agama ni, kan kalau tersalah tulis, lain pulak jadinya.. hehe
straight to the kepercayaan dalam sesuatu hubungan. Bagi Nurul kepercayaan tu tersangat lah penting, tak kira la dalam percintaan, persahabatan dan sebagainya. Boleh dikatakan lah kepercayaan ni adalah satu elemen yang penting untuk mengukuhkan dan mengekalkan sesuatu hubungan. Sesuatu hubungan itu terbina atas rasa percaya antara dua pihak, Jika salah satu kepercayaan tu sudah di khianati, akan roboh dan hancur lah hubungan tersebut.
memaafkan tak bermaksud memberi kepercayaan untuk kali kedua.
p/s ~ jangan sampai org hilang kepercayaan pada kita. Kepercayaan yang org berikan pada kita sila jaga sebaik mungkin. :)