Hope Enjoy ngan blog saya...
...walaupun blog sy tidak meriah dan cantik mcm org len punya..:P

Popular Posts

Saturday, February 1, 2014

ONE COMMUNITY WORLDWIDE @ ELIFE < Scam, MLM or bisnes >

Assalamualaikum...

Dah lama sangat aku tak menulis sejak dah habis belajar. Bukan ape sibuk bekerja la katakan. Tapi dekat entry aku kali ini, bukan nak cerita kenapa aku dah lama berhenti menulis, tapi aku nak cerita pengalaman aku di tipu oleh scam MLM terbaru iaitu One Community Worldwide. Kat sini aku tak sedikit pon salahkan produk kesihatan yang mereka jual, tapi aku negatif and anti dengan sistem yang mereka guna.Mereka akan cakap sistem yang mereka pakai adalah MBS (Micro macro Bisnes System ), bunyi saja lain..tapi cara nya tetap sama dengan sistem MLM dari company MLM yang lain. Memang perlukan investment beribu-ribu lemon untuk beli PV bersamaan beli produk mereka yang mahal. High class bak kata dorang!!

Okey! Firstly, aku akan cerita macam mana aku boleh terjebak dengan MLM penipu ni. Introducer aku ni stranger ngan aku, aku kenal dia melalui weChat. Masa aku kenal dia tu, aku tengah kerja part time kat Midvalley (masa tu aku baru datang dari kampung sebab nk cari kerja nak kumpul duit nak sambung degree). Masa tu lah aku kenal dia, mula-mula just mesej je. Tak jumpa lagi. Tapi aku rasa pelik sangat sebab dia sangat baik dengan aku and sangat care ( rupa nak ajak aku join bisnes , huh! ). Aku tak ingat berapa hari bulan, tapi dia ajak aku pegi main bowling kat Time Square. Dia cakap main ramai-ramai, sampai 43 lane. Aku excited la.. dia cakap nk datang ambik aku, tapi aku tak boleh ikut sebab aku kerja malam tu. Lepas tu dia terus mesej aku, cerita pasal dia pegi sana, nak bagi aku rasa excited la kot dan aku pon memang masa tu tergedik plak nak excited. HAHA.. (bodo nya aku...)

Then, esok dia mesej aku nk ajak aku lunch pukul 2 petang. Kebetulan hari tu hari jumaat. Aku rehat pukul satu, so memang tak sempat nak jumpa. Aku pon okey je lah. Ingat habes kat situ je, rupanya petang tu dalam pukul 4 lebih dia mesej aku ajak keluar pukul 6 petang. Aku cakap lah, tak boleh aku kerja, kalau nak balik awal pon kena pukul 7 dan dia cakap nak ajak aku pegi spa untuk treatment kesihatan. Dia cakap nak belanja aku. Satu treatment rawatan tu RM50. Wah, aku pon terpikir, baiknya dia.. tak penah jumpa tapi siap nak belanja aku lagi. So aku berfikiran positif masa tu, aku cakap mungkin dia betol-betol ikhlas nak belanja aku treatment tu. So aku pergi jumpa supervisor aku nak mintak balik awal dan supervisor aku bagi. Ini lah kali pertama dalam hidup aku mesej dengan orang yang aku tak kenal and keluar berjumpa. Huh, masa tu aku tak tahu kenapa aku boleh ikut dia dan percaya dia. Dia datang dengan moto jumpa aku, masa tu aku kat Pantai Dalam. Then, kitorang tunggu kawan dia datang ambik dengan kereta. Dah sampai tu, adalah dalam 2 3 orang. Sorang perempuan dua orang lelaki. Aku masuk je dalam tu, dorang kemain mesra lagi bercakap dengan aku, mcm dah kenal 10 tahun tambah yang perempuan tu, IF F*****. ( bila aku dah join, baru aku tahu, dia team aku, dan of kos lah dia kena closing aku kaw-kaw sebab nak kembangkan team dia, yang masa tu ada 3 org je.. HAHA ). Masa tu aku tak terpikir langsung pon yang benda alah ni MLM sebab aku tak penah terjebak dengan dunia MLM. Sampai je kat The Weld. Aku pelik, malam-malam buta ada jugak orang yang dress up ala-ala bos semua, dengan kasut kilat bertali leher lagi.. Masa tu introducer aku tu, dok t-up la upline-upline kat situ, ada doktor la, cikgu la, engineer la dan mcm-mcm bidang lagi (sekarang baru aku tahu, bukan doktor pon lagi, just belajar bahagian medic jer, belum jadi doktor, tapi dah t-up kaw-kaw, biasa lah nak orang respect ). Masa tu aku rasa rendah diri giler, ye lah sebab aku dah la budak diploma je. Kerja tetap pon belum dapat. 

Di pendekkan cerita, introducer aku ajak aku masuk buat treatment. Before buat treatment kena isi borang dulu, kononnya insuran akan cover 3 juta jika berlaku apa-apa semasa treatment tu berjalan. Lepas isi borang tu, aku dan introducer aku (aku gelarkan M) masuk buat treatment. Masa buat treatment tu lah dia dok terangkan macam-macam siap bagi contoh orang-orang berjaya kat sini. Si M ni dia memang sweet talker, ape yang dia cakap rasa macam best je nak dengar. sampai malam tu aku terbooking RM50. After buat treatment, dah sekitar jam 10 mlm. Aku ingat dah boleh balik, sebab aku dah mengantuk esok nak kerja. Tapi dia bawak aku pegi kedai Mamak. Erm,masa ni lah berlaku , sorang-sorang datang dekat aku dok cakap :

" awak beruntung sebab jumpa peluang ni, patut ucap terima kasih pada M sebab bawak awak datang sini "

 "awak dah jumpa lubuk emas, rugi kalau lepas mcm tu je "

'M dah belanja awak baucer RM50, tak kan awak nak guna M punya je, beli la baucer sendiri "

dan banyak lagi lah ayat-ayat dorang. Malas nak ingat, menyakitkan hati.

Pastu, datang la CDF K, aku tak tahu pon dia siapa, tapi ramai orang kat situ cakap yang dia ni hebat. Ntah mcm mana aku termakan pujukan dorang, aku bagi dulu RM50, sebab aku takde duit masa tu, aku just ada RM80 je. So,aku bagi RM50. Cuma yang aku respect introducer aku ni sebab dia tak paksa aku untuk bayar full (mayb dia dah diajar untuk act like that) tp orang-orang sekeliling aku yang sibuk dok push aku. Aku ambil masa hampir seminggu jugak untuk bayar full duit baucer tu. Aku complete baucer RM250 tuh after 1bc. Bila dah complete baucer. Ada pulak lah malaun-malaun yang datang dok push, bila nak OC. Aku dok tanya introducer aku, menatang ape OC tu. Then dia cakap tu permulaan aku nak berubah. Aku punya la semangat nak OC. Tiga hari lepas 1BC, aku OC. Sebelum aku OC, aku kena filter oleh CDF Asyran. Masa tu dia maki-maki aku.. introducer aku boleh pulak dok senyum kat sebelah sambil cakap "betul, betul. betul " macam BETUL-BETUL je kaki aku nak naik kat muka dia. Geram. Pastu aku masuk Oc. Mini A aku Cdf Mail dan Advisor Aku DF Shamin. Selepas OC, aku kena complete kan task RM3400 dalam masa 2 hari. Masa tu aku terpikir mcm mana aku nak cari RM3400 dalam masa dua hari, then mereka cakap lah, mereka akan tolong! aku ingat tolong pinjamkan dulu duit, rupanya tolong aku dengan ajar aku pinjam dengan kawan dengan cara menipu. Jangan bagitahu sebab ape nak pinjam. Masa tu aku ikut je mcm lembu cucuk hidung. Aku completekan task aku dalam masa sehari setengah. Hari pertama aku dapat rm2000 + saving aku rm500. Selebihnya kawan-kawan aku yang bagi pinjam.

Lepas aku dah complete task, aku di pass down oleh Shamin. Then, the next day dapat produk dan pass down pasal cara pemakaian produk. Lepas pada tu lah hari-hari msg aku, whatsapp aku di hujani soalan " ada pf tak ? " Masa tu aku memang rasa betol-betol nak buat. Then bila dah complete task pertama, sibuk la datang malaun-malaun ni dok tanya bila nak next step. Mean invest RM28k untuk menjadi AF. Masa tu aku tengah gile positif, balik kg nak fight ngan parents dan sedara mara. Masa ni lah family aku tentang habis-habisan, masa ni aku rasa marah sangt dengan family aku sebab diorang tak nak tolong aku. aku balik kl dengan tangan kosong. masa tu aku kena perli kena hina dengan upline. Konon aku tak buat dengan hati, hati aku tak bersih, aku selfish dan mcm-mcm lagi. aku just pekak kan telinga dan keep buat. Dalam masa dua bulan aku join aku berjaya tarik 3 orang untuk join bawah aku dan sekarang sorang bawah aku dah AF. Dia kawan baik aku sendiri dan dia marah gile bila aku quit tinggalkn dia. (aku menyesal, tapi tak bleh nk buat apa, andai masa boleh di undur, aku tak kan bawak kawan2 aku join benda alah ni )

Hingga la sampai satu malam, ada satu peristiwa yang betol-betol buat aku buka mata. (Biarlah rahsia peristiwa tu , hehe ). Aku nekad nak quit. Aku lari balik kampung tanpa pengetahuan introducer aku dan kononnya dia risau sebab aku lari balik macamtu je (memang la risau, sebab dia takut org luar brainwash otak aku yang dah dungun dan jadi bodoh macam lembu kena cucuk hidung sejak join scam ni). Masa kat kampung, hampir setiap hari dapat kata-kata semangat dari upline dan kawan-kawan kat one com. Tapi tu sementara je. seminggu pertama. Bila aku takde respon, mereka terus tinggalkan aku, just tinggal kawan aku tu je yg still msg aku (downline aka kawan baik aku).Sebab dia lah aku join balik One com dan datang balik Shah Alam. Tapi sekejap je sebab aku dah tak boleh terima cara dorang, aku jadi sakit hati jer. tapi introducer lagi kuat dok brainwash aku, sebab dia dah tahu aku negatif dah sekarang. Mula-mula kalau tak jumpa, dia selalu jer mesej, tapi sejak aku buat keputusan rasmi nak quit dari group ni langsung dah tak mesej aku, cuma minggu lepas aku yang mesej dia sebab dapat tahu dia masuk hospital. Aku pon tak kisah kalau terputus hubungan terus dengan mereka. Mereka bukan ikhlas kawan dengan kita. Kalau tak percaya cuba tanya mana-mana partner yang dah quit, takde nya mereka nak kawan baik, nak bercakap mesra-mesra macam masa kita bersama team dorang.

kalau nak cerita memang panjang lebar kenangan pahit tapi cukup lah sekadar nak bagi peringatan pada orang lain yang belum join, baru nak join atau yang dah terjoin. Cepat lah quit. tak de faedah pon. Duit, masa dan tenaga anda korbankan tu tak berbaloi pon.

kesimpulannya, ni ringkasan investment yang kena buat kalau nak join :

untuk HM = rm250
untuk IF = rm3400
untuk AF = rm3400 + rm28k
untuk CDF = rm3400 + rm28k dan kena buat 5 downline invest rm28k
untuk DF = rm3400 + rm28k dan kena ada 13 downline yg invest rm28k

Untuk dapatkan balik duit-duit yang korang invest, korang kena tarik org join MLM ni, untuk DF korang fikir lah berapa ramai org yg korang kena tipu. So beware, dan fikir banyak kali, banyak lagi benda lain yang boleh bagi keuntungan.

Kalau korang tak kuat mental, jangan sesekali masuk dalam lubuk mereka, nanti korang akan dipsiko oleh mereka sebagai mana aku kena dulu, rugi rm3.4K. Mereka semua tu cakap je gebang, konon hebat tapi semua tak berduit pon. Aku penah naik dengan sorang partner ni, cakap berdegar-degar. Last-last nk isi minyak mintak duit dengan aku, konon duit dia tak masuk lagi. Nak tipu aku, tak nak mengaku dia stuck, hidup nak makan pon fight dengan org, nak makan berhutang. huh.... dorang tu pakai je smart, kasut kilat , poket kosong. Tak pecaya tgok la masa dorang mkn, yg dorang reti order roti canai kosong je. hahaha..

Cuma kat sini aku nak tegaskan, produk mereka bagus sgt sebab aku yang ada masalah period pain, dah hilang sakit lepas guna treatment ni. Produk bgus tapi syg bila di MLM kan, ni lah jadinya.. So kepada anda di luar sana, jauhi MLM untuk kesejahteraan hidup anda. Elakkan diri anda di selubungi hutang . Nak buat bisnes tak salah, tapi biar ukur baju di badan sendiri. Buat bisnes ikut kemampuan :)

Ni gambar masa 1bc yang kedua aku attend. tapi semua yang dalam pic ni dah quit, just tinggal yang kental je walau dah stuck berbulan-bulan. Dari ramai-ramai, just 4 orang je yang masih stay.
p/s : takpe lah untuk yang bermati-matian sokong MLM, aku doakan korang berjaya. Boleh beli kete besar-besar, rumah besar-besar dan hidup mewah sampai akhir hayat. 



235 comments:

  1. Replies
    1. Sama jer nga sy ari ni dorg nk sy fight nga kuarga beli e life...tertipu!!!!

      Delete
    2. Sama jer nga sy ari ni dorg nk sy fight nga kuarga beli e life...tertipu!!!!

      Delete
    3. Saya nak jual elife machine tuh. Jika ade sesapa berminat.. bole hubungi saya 0127183639.

      Boleh bantu keluarga yang sakit.

      Delete
  2. Askum dear!

    Reading about your post here, rasa nak gelak pun ade. Saya x kenal pulak your introducer tu. Sebab ramai ahli ONE ni. Btw, saya pun ade gak introducer saya tapi sampai skrg saya hanya seorang HM.. Mamat ni siap pujuk dengan cara halus untuk saya set appointment dengan mereka. Nak tahu? Sampai sekarang saya masih Hangout dengan mereka tiap malam kat Solaris tu.

    Jalan cerita awak hampir sama dengan saya. di BRAINWASH tiap malam dengan orang yang berbeza. Introducer saya tu DF juga.. Cuma saya x tahan dengan mulut partner2 dia yang lain tu.. Cuma sampai skrg semua kata2 berharga mereka tu masuk kanan keluar kiri telinga. Nasib gak ler saya ni jenis yang keras hati sikit. X dengar kata. Saya dah boleh agak ni mesti skim MLM sbb sblm ni pun saya pernah di datangi oleh oleh pengikut DCHL (lamb Berger). so dah boleh tau taktik mereka.
    Tapi skrg saya dah nak angkat kaki sbb reason sy lepak tiap mlm tu pun sbb sy minat DF tu. Hahha.. Tapi skrg belang dia dah keluar. Semua kata2 kesat which dia assume kata2 semangat nak suruh sy join jadi partner dia dah tertonjol depan mata. A big NO la dia dapat.
    And still they use the same technic nak convince orang. Hampir bergaduh gak smlm dgn DF tu psl bisnes ni. Saya x ler cakap ternag2an yg sy dah tau bisnes nin bisnes MLM tapi cakap je saya nak ade bisnes dengan nama saya sendiri dan saya minat bisnes tu. Dia siap jawap cam CILAKA!
    Teringat pasal BC tu. Bru2 n DF tu ajak ler dtg ke BC tu. Saya x dpt attend sbb kena balik Sabah. dia siap pujuk suru tukar date tix pegi hari sabtu spy sy dpt attend BC tu hari ahad. I mean WTF? Saya balik untuk spent time dgn family, itu pun x faham ke? So start from there, sy dah bagi bnyk alasan.

    Lastly sy kata kat dia, "Wahai DF Z, maaf. Saya tidak berminat untuk jadi partner awak. Saya hanya berminat pada treatment sahaja. Saya tidak akan hadir jika ada talk. I will not attend any talk anymore" Terkesima kot dia dgn jwpn sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee.... awak x kenal kot introducer sy.. sebab dia AF baru.. masa dia bawak sy.. dia baru sebulan join.. pastu dia bawak sy.. sy yg kembang kan team even sy IF. Af sy tu stuck.. bwk pf x penah close..sy je yg dungu piang bleh close. hahaha
      skng dah quit.. aman rasa dunia.. hahahahaha... Btw sape nama Df tu.. sy mesti kenal... hihihihihi

      Delete
    2. zuhri?? hahaha. oh btw apa jadi dekat team rauf ? rauf stuck tak? dia pernah rolling cdf setahun kayhhhh hahahahahhaaha

      Delete
    3. zuhri ke? hahahaha. oh btw ape jadi kat team rauf? berapa ramai quit? rauf pernah rolling cdf setahun kalau korang nak tau hahahhahaa

      Delete
    4. sekarang rauf dah df.. baru je pegi bercuti kat jepun awal bulan ni... df xpe lah.. g bercuti.. downline berhempas pulas cari pf nk closing nk bg income kat depa.. hahaha

      Delete
  3. Ya Allah Nurul. Sama nya kisah kita. Saya pun dah terjebak dengan bnda mengarut ni tapi hanya sampai beli baucar je. Saya give up masa nak selesaikan 1st task yg kena kutip 3400 tu. Awak di abagi masa 2 hari. saya dia bagai masa 1 hari je. Masa tu rasa tak sedap hati gila, sampai demam, pastu kena maki dengan kawan. Alhamdullillah, makian kawan tu buat saya sedar cepat
    Cara perkenalan sama, pakai wechat. Mmg diorang ni pakai we chat utk cari mangsa.
    oh ye, introducer awk AF Mus kan? dia pernah brainwash sy, kat kedai mamak kat jj cheras. memang terpedaya dgn cara dia cakap. dia cerita betapa hebatnya dia kerja HR kat security company.
    dan mmg sama sgt, introducer sy akan duduk kt sebelah dan akan tak henti2 cakap "betul,betul"
    mmg bila dgr perkataan tu rasa annoying tahap gaban dah. rasa nak tumbuk je mulut dia tu..
    mmg mula2 kenal.kita rasa diorang peramah, baik. akan ade kawan2 tumpangkan kita kereta..
    ayat yg dipakai pon sama mcm bawah ni.. Sampai saya cakap kt depan2 diorang, kenapa ayat korang sama ek? pakai skrip ke? Marah gila diorang masa tu. cuak la tu.

    " awak beruntung sebab jumpa peluang ni, patut ucap terima kasih pada Izz sebab bawak awak datang sini "

    "Allah dah temukan dgn Izz, ini pintu rezeki awk. takkan nak lepaskan mcm tu je "

    ' Izz dah belanja awak baucer rm50, tak kan awak nak guna M punya je, beli la baucer sendiri "

    saya pon mula2 ingat, diorang semua akan tolong kita dptkan duit, derma sorang rm10 ke. rupanya masing2 tolong ajar utk menipu kt kawan2 kita. pula tu ajar berhutang dgn kwn2 yg kita tak kenal, bukan kat family.. padahal takut family akan tahu kalo kita pinjam kt diorang..

    saya betul2 menyesal seumur hidup pernah join benda2 ni. Benci gila kt diorang. sampai sy trauma kalau pergi kt tempat2 yg diorang pernah bawa sy dulu
    smpai skrg sy tak nak jejak the weld tu walaupun bnyak lagi baucar tak guna lagi. membazir..
    dh la mase tu join study week, nak exam. habis jatuh cgpa saya..
    ingat lagi diorang ckp "elehh, kita kena pndai bahagi masa.. kat sini semua org pun study, okay je. boleh je bagi komitmen. awak amaik bahasa je, yg lain ni semua amik sains, engineering
    kepala hotak diorang..mana nak cari waktu studynya kalau dari pagi bawa saya keluar ,2 pagi baru hntar balik hostel..
    bukannya semuanya pndai dlm tu. cakap je student, padahal ade yg kena dismiss la.
    akhir kata, salam perkenalan. kita bernasib baik tak terjebak lagi dalam penipuan one community worldwide durjana ni.
    Gerammm !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. betol. kira awak kenal la introducer sy.. hehe... dia memang pandai bercakap.. maklum lah HR ni.. keje dia mmg bercakap ngan org..so kalau dgr dia berckp.. mmg rasa nk ikut je.. sebab tu sy terpedaya. huhuhuhu
      masa nk quit dulu mcm2 pujuk tp bila kita dah x peduli..xde nya dia nk pjuk2 ag.. trs hilangkan diri.. kalau kira duit yg hbes x yah ckp lah... mmg mcm air keluar.sampai tahap nak makan pon kena jimat.. ikat perut.. biasa x join bisnes nak mkn kFc ke mCd ke,, or pape yg terlintas.. bleh mkn trus. dah join bisnes habuk pon xde. nk mkn cri yg pling murah... HAHAHAHA.. lucu law ingt balik. nak marah pon ada. heeee
      btw salam kenal. ley la add fb sy.. hehe.. mgkin kita pernah bersua.. tp x bertegur :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. skg xnmpk pon keta2 tu smua..hehhehehe

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mea samsudin : aah.. sy ex team shamin. memang sy nyesal giler. nasib baik x sempat invest rm28k. awak da sempat invest ke 28k? so kenal lah CDF khoi tuh? Cdf mail, Dayah ada ag.. sy tgok masih di takuk lama... dress up je lebih.. menumpang kete org ag, makan catu ag... btw Fadhil last month dah CDF. haha... haip, xkn downline shamin nk pakai kete mahal kot, kalau shamin sendiri pon naik viva je.. even nasreeq pon naik myvi je.. heheheheh..
      xpelah.. tu jdikan pengajaran.. len kali xkn terjebak ag.. :). heheee

      Delete
    2. Smalam br sy pegi tmpat tu. Org yg awk pggil nasreeq tu dah jd kepala besar... kononnya aset 3 juta. Ade nmpak dia bawak keta volkswagon. But yg lain semua viva... tu pun bnyk mnumpang

      Delete
  6. salam,bole borak2 x? klo bole nk add e mail awk.

    ReplyDelete
  7. ya Allah awak,saya pun xtaw mcm mana nak luahkan bnda ni..perkara ni xjadi kat saya,tp kawan saya..kawan baik saya..saya dah tak tahu apa cara nak nasihatkan dia sbb alasan dye nak tolong mak dia sakit..saya buntu...hukk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm..sape kawan baik tu? dia dah lam involve ke? ke baru nk berjinak2 ? better tarik dia keluar sebelum dia pegi lebih jauh :).

      Delete
  8. ya Allah awak,saya pun xtaw mcm mana nak luahkan bnda ni..perkara ni xjadi kat saya,tp kawan saya..kawan baik saya..saya dah tak tahu apa cara nak nasihatkan dia sbb alasan dye nak tolong mak dia sakit..saya buntu...hukk

    ReplyDelete
  9. Sy baru balik dari The weld. Lepas tu pergi kedai mamak. Semua macam bangang!!! Dekat kedai mamak tu jugak aku cakap x minat. Mampus kau lah. Kita semua senasib. Harap lepas ni hati2. Okay.

    ReplyDelete
  10. Sy baru balik dari The weld. Lepas tu pergi kedai mamak. Semua macam bangang!!! Dekat kedai mamak tu jugak aku cakap x minat. Mampus kau lah. Kita semua senasib. Harap lepas ni hati2. Okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sp yg bwk awak ? Yepp..better jgn contact2 lagi ngan dorg. Takut termakan pujukan... Bgus la law awak da ckp camtu at bdk2 yg bajet bgs tuh. Hehe

      Delete
    2. aslm,nurul sya zurina .suka baca blog awk...mmg tul pun ..
      sya dah alami...

      Delete
  11. Situasi yang same.. rama kwan yg terjebak.. xtaw nk bendung cne lg.. arap diorang akan sedar lar

    ReplyDelete
  12. Hi..saya pon pernah terjebak..lama dh quit since 2012..hafiz dietitian ade lg x? Ateh, teha ima suma tu ade lg ke?

    ReplyDelete
  13. Kenal hafiz teha ima zuhri tu? Ade lg dorg?

    ReplyDelete
  14. Hi..saya pon pernah terjebak..lama dh quit since 2012..hafiz dietitian ade lg x? Ateh, teha ima suma tu ade lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ateh x knl.. Law teha, ima n hafiz msh ada. Dorg dah df msa sy quit tu .skg x taw la.. Sy quit tahun ni. Bln 1

      Delete
  15. Ak pun dh 2thn quit bende alah ni, last target diorg sblm ak quit diorg nk naikkn erli jd rf, konon2 fenomena wanita rf pertama dlm sjrh. Aknye group dr anak network df e*r* cdf z**. Ak quit sbb ak rasa life aku mcm kne kwl, sume bende diorg nk pantau, sume bende kne update kt diorg, pastu kne paksa wt itu ini, kononnya kalau x ikut xkan berjaya n kaya. Ak ni seorg yg suka privasi so group ni sikit sbnyk wt aku stress sbb privasi n freedom aku di rmpas olh diorg. Duit lg la dah rm 33,500 ak bazir (ya ak ialah ex af).

    Ingt jd af best konon2 dh dkt nk jd df sbnrnya lg stress sbb kne push carik pf, dh la ak jnis private n x suka tegur stranger sgt so aku rasa fake sgt wat benda2 ni. Bila x dpt pf mula la kne maki kena kutuk sesedap perisa, serius rasa cam kt sklah padahal biznez kot ikut suka pace aku la nk cr org ke x dh la asyik arh ikut cara networking je bile ak try nk wat cara retail n cara cr sponsor diorg x bg. Nmpk sgt srh carik org utk kesenangan poket diorg bila xdpt mrh2,kutuk2,perli2 downline, ayat2 peymes spt lelaki kain batik la lelaki dayus la macam pan*** mulut diorg maki2.

    Lagi satu diorg ni sgt2 memaksa, masa ak tmn if ak fite diorg push gila2 srh parents ak ni beli smpai ak sendiri pun x snggup dgr n x snggup nk push dia last2 diorh push dak tu smpai dia quit. Syukur la dak tu quit kurang sket dosa ak dr menipu 30k.

    Ak pun sbnrnya x thn dgn intro aku af ij** mulut cam sial suka tiow2 org mcm xde perasaan n bajet bagus. Slh stu sbb ak quit pn sbb dh mnymph tgk muka dia tu padahal muda dr ak tp respek lgsng xde. Tak tau la apa cite dia skrg ntah idup lg atau x kt one tu. Cara aku quit sng je time tu aku stress gile nk cr pf utm diorg so off phone, xyah update pastu gi la mana2 tmpt yg diorg xkn tau time tu aku trs gi tgk wayang dgn mmbr haha. Itu la yg aku wat tiap2 hari msg atau call diorg aku ignore je pastu group2 bbm diorg sume aku buang. Cakap pasal bbm ak ingt lg ak kne paksa beli bb lps ak dh dpt gaji fite af tu ingt blh la guna duit tu byr hutang if rupanya kne bli bb pastu kne byr duit event la byr duit keter la byr itu la byr ini la smpai ak x merasa pn duit gaji ak tu.

    So nasihat ak pd yg still dlm peringkat pf n hm tu cpt2 la menghilangkan diri dari radar diorg sblm terlmbt mcm ak. Letih woo nk mmbayor hutang 30k tu.

    Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sian awk. Hutang 30k byk tu.tp dah terjdi nk wat mcm mna.. Jd pengajaran lah.. Mmg la. Law af mmg kna ada bb.. Katanya sbb leader2 pakai bb. So kena ada bb.. Huh, mmg cara dorg suka push.. Mcm xde prsaan belas kasihan langsung...
      Ija ada lagi.. Dah jd df.. Makin bsr je nampak.. Sy tgok geng2 df semua gemuk2.. Teha, ija, yg laki plak boroi je semua.. Kata guna elife ley kurus.. X de effect kat dorg. Hahha

      Delete
    2. Tulah nyesal x sudah bile pk balik, ye la termakan dgn kata2 diorg n perlakuan diorg yg selalu solat sume tu so ingt mmg diorg ikhlas la kan rupa2nya naharom je. Tau x,pas ko fite elife tu n dah jd af diorg paksa lak ko fite keter, fite pakai no line, fite bli blazer mmg gile diorg ni suka srh org berhutang je kjenye.

      Aku nye intro tambah huruf 't' je kat nama ija tuh. Mana x boroi sume dah dok makan x ingt dunia sume lps tu mkn duit org x bersalah mmg x kurus2 la jwbnya.

      Lps tu kalau hi emed atau event2 lain sume. Terpaksa la aku jd fake kene jerit cam org gila, kne hypekan speaker2 yg sbnrnya stuck. Padahal dlm hati mcm malu n menyampah sgt nk wt benda2 worthlesss mcm ni.

      Delete
    3. Ohh.. Af ijat yg pendek tu ea ? Haha knl sgt...

      Sy x taw journey sbgai af sbb x smpai tu. Tp dgr pd ex partner yg dh quit dorg ag truk sbnrnya.. Sbb tanggung hutang yg byk..

      Skrg dorg dah x pggil emed tp panggil one bc. Dorg wat sebulan sekali. Biasa wat kat summit hotel. Kna byr rm100 satu kepala. Gile.. Semua kna keluar duit.. Duit msk xde. Yg keluar je byk...

      Sy x taw lak yg geng2 af kna fite kete.. Pakai no line, fite blazer tu semua.. Ye lah.. Law title if.. Kita just nampak af ni hebat je on d surface. Hakikatnya wallahualam.. Tp stkt sy involve tu.. Xde nampak pon keta2 mewah geng2 org kaya one come tuh.. Si nasreeq pon naik myv je.. Tp selalu dk citer g wat rmbut kat pavi rm800. Pastu dk tayang beg dia la.. Lv, gucci.. N etc siap ckp ag berlambak kat umah branded bag. X smpt pakai. Hahhaha.. Pastu yg jd pengikut lak, terkinja2 seronok.. Teruja.. Bnci btl.. Sy walau dulu join dorg.. Xde lak obses gile.. Nk jerit2 over cmtu.. Hahahahaaaaa

      Nk tanya dorg suh wat loan ke fite kete ? Or pinjam ngn sedara mara mcm fite elife ?

      Delete
    4. Fite keter tu diorg srh mesti ada kerete x semestinya kereta mewah keter 2nd pn blh jnji ade keter nk bwk network sana sini yelah if klau nk fite elife mesti ader af/df yg akn ikut n htr diorg. Diorg xdenye nk bg blk kg naik2 bas ni.

      Kalau x dpt bli keter diorg mesti wajibkn sewa keter sbln. Apa2 pn mmg kne pakai duit kaw2 pnya klau xnk guna duit fite la dgn fmly ke dgn kengkwn ke srh blikn atau pinjmkn keter kt korang.

      Yg line fon pulak sbb diorg wat komutment n sng update diorg apa2hl xde mslh hbs2 kredit nih. Blazer lak wajib belu n paksi ala2 nk tnjuk status tp sbnrnya papa kedana.

      Af, df mostly hype je lbh mostly majoriti ade je yg stuck bertahun2, tu la ak kater fake sgt ddk siti kne t up je yg lbh smbil tu tdown if,hm n pf..keji kn perangai?

      Lg satu sessi yg ak plg benci adlh sesi sharing dgn diorg sume. Aku plg mls nk sharing2 ni sbb mostly diorg ni kerek nak mamposss ada je la konon2 wat busy lah , bg test dulu la utk tgk yg kita ni layak ke tidak diorg nk sharingkn tuh. Siyes nyampah. Lps tu klau nk sharing bajet2 nk marah2 la kerek2 la mcm si teha tu .. beyonce la sgt..klau beyonce tgk si t.h. pun mau dia nk tuka nama sbb malu dgn prangai bjet bgs tu.

      Delete
    5. Hahaha.. Yeke ? Gile dasat.. Kira cam duit tu mengalir cam air je lah.. Hahaha

      Ntah, ari tu ada gak dgr df cha tu nk amk mini cooper.. Tp tggl ckp je. Xde pon.. Si saming tu nk amk lambo n ada yg nk amik audi la.. Tp takat yg sy tgok.nasreeq pon naik myvi je. Hahaha

      Ntah la... Dorg tu kalau maki pf, if kaw2 .. Mcm dorg tu hebat sgt.. Nak2 si asyran.. Maki org smpai x pk dah perasaan org.. Geng2 df ni mmg bangang...

      Sal keta sewa tuhh.. Sy taw dorg sewa ari je. X taw lak sewa sebulan trs..huhu .. Tp kan let say af yg stuck. Xde income, dorg pon fite then nak byr pakai daun ? ? Tp ramai je af naik moto.. Bkn nk hina.. Moto pon cam nk hancur tp ada hati dk hina org.. Huhu
      So awk knl la mail yg lembut2, rauf, shamin... N semua geng2 lama tuh ?

      Delete
    6. Yup duit mengalir mcm air, kalau dpt income pn xkn dpt merasa nk joli. Ada je diorg nk pakai byr duit event la tlg booking tiket utk bkl2 pf la. Duit keter la duit minyak la. Tu blm lg duit repair kereta slama ak kt situ asyik accident je sbb diorg bwk kereta mcm pelesit. Smpai penyewa keter tu ramai yg dh blacklist nma diorg.

      af mmg kne fite dptkn kereta utk 1 bln utk bwk network gi event sana sini. Klau af stuck tu mmg kne fite jgk la dptkn duit pastu tong2 ramai2. Lg satu yg wt aku menyirap diorg x hbs2 ungkit yg kitaorg yg mnumpang keter tu kne besyukur ada org tlg amik n htr balik so apa slhnya tlg byr duit minyak sama2. Mcm haram perangai kn? Padahal kalau ikutkn hati mmg malas nk gi event2 talk2 sharing2 bodoh tu sume yg sememangmya membazir masa tp kne paksa wajib pergi kalau x gi diorg carik smpai lbg cacing.

      Lg satu mula la kata jgn berkira jgn asyik nk tdo sume. Ingt sumeorg ni burung hantu robot cam diorg.

      Alah mmg tau la grup2 diorg ni time aku quit pun diorg sume masih cdf atau af lg. Antara nama2 yg ak ingt la cam teha hafiz rauf asyran syamin adik dia zaim, cha, mail, zuhri, shima, ima/ema, zul, afnan,khoi, kinah,miera, iskandar, fairuz, wani, iqbal, ijat, zaim jb, pidah, dll yg sememangnya aku akn ingt muka2 diorg ni walaupun nama x ingt....

      Kalau if kne marah kaw2 af yg stuck lagi la kne caci maki tahap gaban punya. Dah la mula2 jadi af diorg terua greet ak welcome to the hell. Mmg hell la jwbnya tu yg ak trs quit ke syurga hahaha kurang2 aku x wat biz, tapi atleast brg yg aku nk bli aku dpt bli atas hasil titik peluh aku sendiri n x payah nak fite2 berhutamg dgn org maupun guna duit hasil penipuan.

      Lgsatu yg berincome nih slalu yg dh byk network je klau yg xde network tu jgn hrp lah tu yg ada naik moto je.

      Delete
    7. Khoi tu upline sy.. Cdf khoi.. Menyampah nk mampus. Dah la berlagak.. Kalau cantik xpe.. G umah sy msa sy fite dulu.. Dah la x beradab.. Ngn mak bapak saya.. Ngn adik beradik sy ag lah kurang ajar.. Dk dlm blk je..x keluar sembang ngn mak bapak sy.. Time mkn bru keluar.. Lps tu nk g mn2 x de bgtaw plak.. Trs blah mcm tu je.. Biadap nk mmpus..

      Berlagak kaya.. Tp k pakai kete org len je.. Pastu kata dah abes degree.. Tp sy rsa dia xabis degree dia diploma je ase.. Sbb kad matrik dia ada ngn sy masa final xm tahun lps.. Nampak sgt nipu.. Kata dia student cemerlang la.. Dia la yg ckp. Hahahaha...

      Skg mail, rauf, ima asyran dah df.. Faris dah cdf... Ntah dorg dk t up income puluh ribu tp nampak cam sengkek je.. All out d dress up je.. Yg len failed.. Bkn ape.. Plik.. Gaji puluh ribu tp still tmpang keta org. Brp kerat je df yg ada keta.. Hahahaha

      Yg gah doh heret branded beg.. Ingt sekali tu.. Si teha dk bising dlm centre cheras bgtaw dia beli beg lv ke gucci x ingt.. Harga rm6500.. Myb pas close af kot lah... Pastu ramai la pakai g sharing.. Sy x g pon. Just tgok dr jauh.. X mnt nk g sharing cam haram pon ada rsa.. Hahhaha...

      Delete
    8. Haha diorg ddk dlm bilik masa tgh fute sbb diorg tgh bincang n update situasi fite korang tu kira mcm spy la sama ada korang ikut atau x plan yg diorg bg tu.

      Kdg2 rimas gk diorg ada kt rmh rasa cam selesa. Yg lain tu klau yg btl2 pndai bljr ada brp kerat je yg lain sume mna fokus sgt kt stdy asyik lbhkn community tu jer ingt diorg tu ade sgt ke msa nk wt assignmnt n telaah buku. Xde mknenye la....

      Dah muak dh tgk diorg pkai beg lv gucci sume tu smpai dh naik boring tengok. Psl tu pun nk sharing bafai baik xyah je la itu sbnrnya lg bg peluang utk dia jd lg brlagak n menunjuk2 .

      Hehe kereta tu just tggu n tgk je la dpt ke idok mini cooper tu.

      Delete
    9. Hahaa... Tu la hp x lekang dr tangan.. Msa drive pon hp kat tgn.Dk main msg je..

      Agak2 lama mna dorg bleh bertahan.. Sbb skg ramai af yg quit.. Cdf ada dua org.. Df sorg quit.. Kalau btl df bleh buat duit.. Np la nk quit bila dh jd df..

      Awk ada kat shah alam ke ? Dgr kata centre cheras dah move ke sri hartamas...

      Delete
    10. Yup ak duk area shah alam klau mase kt grup tu x hbs2 kne gi dc uitm tuh. Sapakah df yg quit tu? Ntahler ak pn da x amik port psl centre diorg tuh...yg kt publika tu pn aku x tau wujud lg ke x.

      Delete
    11. Nazmi.. Yg org ckp la.. Sbb sy dah x kesana dah..

      Delete
    12. Ohh nazmi veterinar tu ke personal team nasreeq tu? Huhu xtau lak dia quit nas trlebih push dia kot

      Delete
  16. Saya juga pernah terjebak dan tertipu..cerita sama mcm korang..introdcer sy amirah ghazali..budak upm architecture..kenal x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Af mira ? Yg tomboy2 tu ke ? X knl sgt kot.

      Delete
  17. Sy juga pernah tertipu..cerita sama mcm korang..introducer sy amirah ghazali, budak upm architecture

    ReplyDelete
  18. aku pn bye2 3.4k. Tp aku xsalahkan introducer aku sbb dia pn terkena gak. Bg aku jumlah 3.4k tu xbyk berbanding pengajaran yg aku dpt. Apapun yg lepas dh lepas. Yg bail jdkan tauladan, yg buruk jdkan sempadan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sama... Sy pon smpt invest 3.4k, seb baik x de bg 28k.. Kalau x mnanggung hutang la jwb nya.. Sape2 ada pngalaman jd af tu.. Share la kat sini.. Sbgai pengajaran utk org len..
      Bgs awk x slhkn introducer awk. Sama ngn sy.. Rasa geram x yah ckp la.. Nk mrh pon ada. Tp bila pk balik.. Dia pon tertipu jugak. Tp x sama ngn downline saya merangkap kawan baik sy.. Lps sy quit. Trs sy jd musuh dia.. Dia lgsung x msg, sy call x angkat. Jmpa pon dia x tgur

      Delete
  19. X habis lagi kegiatan mereka ni.. Dulu saya terlibat dengan diorang start 2007..that time SYN.. Elly. Nasrieeq. Tahniah buat blog berani macam ni. Biar perkara penipuannya terdedah. Saya masih menanggung kesan skim diorang ni. Sama je cara approach. Student diajar berhutang puluhan ribu. Adik. Usaha yang baik dan teruskan dakwah agar generasi baru terhindar dari aktiviti ni. Tanggungjawab pelajar ialah belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elly n nasreq tu bawak pangkat dr SYN je.. tp citer dia punya fite tu mcm start dr invest 3400. menipu la dorg. Nampak muka je suci. kesian elly bg anak mkn duit haram hasil dok tipu org.. huhuhuhu...

      saya buat blog ni sbb taknak ramai lagi yg terjebak.. lebih2 student.
      sangat kesian dekat mereka.
      ada yg sampai kena buang u, kena gantung.
      tak kira lagi yang failed paper.
      positif sgt tak boleh gak.. sampai x amik taw langsung sal negetif.
      lagi satu kalau jumpa or kawan dengan faraheen. tggi dlm 150, pakai cermin mata.. yg tu pon sorg gak.. MLM tegar.. hati2 lah.. :)
      budak uitm shah alam, UPM, unikl, unisel yg ramai jd mangsa.

      Delete
    2. Sy budak Unisel shah alam,baru je knl dgn Anip tp sy xtau dia dah DF ke ape..kenal dgn dia pn dlm wechat,baru dua kali g buat treatment kat the weld tu,lps treatment g lepak kat mamak pelita nasi kandar smpai 2-3 pg&then kne brainwash kaw2..sy dah la student degree 1st sem,dorg suh beli baucar smpai rm280 gila ape??biasiswa pn xdpt lg weh..td pn anip tu whatsapp tnye ktne terus sy xreply sbb sy tau bnda ne sume menipu..Nasib baik tergerak hati nak cari kat google lps blk dr jmpe dorg smlm,kalau tak mau terjebak dgn scam ne..Thanks to Nurul sbb buat blog psl OC ne :)

      Delete
    3. fyra : syukur awak tak terjebak. anip tu AF kalau tak silap saya.
      dorg mmg kebanyakan nya cari mangsa melalui wechat. sebab saya dulu terjebak pon dengan stranger jugak. better awak avoid dr jumpa dia n kalau boleh jgn contact lagi takut jadi lembut hati bila di psiko.

      Delete
  20. Salam,

    Mlm td Dilah Razali berjaya pujuk staf saya yg baru bekerja dgn saya utk jumpa diorg. Kononnya diorg blh bg lebih kesenangan daripada kerja dgn sy. Tgh tunggu apakah yg terjadi, adakah termakan umpan mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. better nasihat ur staf. jangan sampai terjebak.. nanti merana badan.
      Dilah Razali tu.. hurm, kesian, hidup dlm hutang tp berlagak mcm gud2. menyampah tahap dewa kat pmpuan perasan hebat ni.

      Delete
  21. sy nsb tak tertipu sbb ble diorng bawak sy pg weld, dpt rase pelik semacam aura diorng, over sgt kene brainwash kot, nk kata kagum tu ada tp xsanggup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy bodoh dulu.. boleh terjebak.
      nasib baik awk tak terpengaruh.
      kalau tak mcm buang duit je.. bg 3.4k kat dorg.
      kesian sbnr kat dorg.
      terdesak sgt.
      tu yg all out nk close partner.
      kalau tak xde income
      nk makan pon xde duit.
      ramai je partner yg kena halau dr umah sewa.
      sbb tak mampu byr sewa.
      tp dok t down org bekerja mcm gaji dia 10k sebulan.. hahaha

      Delete
  22. salam
    saya pegi buat oc dan diminta 3600
    saya lambat baca blog nie mungkin ade sebab tuhan tak tunjukkan saya awl2..
    dan saya telah terbayar 1000
    macammana saya nak dapatkan 1000 saya balik yek...???
    anybody can help me, please..
    penat mak bapak saya cari duit dorang kebas begitu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blm complete kan ? Kalau btl nk blk duit tu.. Paksa upline.. Law dorg kata dah purcase brg.. Awk bwk g kaunter.. Biasa kalau return produk sblm 3 bln dpt blk duit. Kalau x silap.. Tak pon.. Msa pass down produk.awk jgn buka produk tu.. Sbb kalau buka x ley return.. Awk tggl no hp.. Sy mtk tlg kawan sy.. Sbb dia penah tlg sorg kawan. Dpt blk duit tu.. =)

      Delete
    2. hye.. saya bru jer terbayar 1.3k ... if sy amek brg.. boleh return tkar ngn duit ek?
      boleh kita vhat kat fb.. erry_heroey09@yahoo.com :D

      Delete
    3. boleh sy dpt fb awk x? sy nak tye .. sbb sy dah byr 1300 ... boleh nnak dpt balik x?
      ehehe

      Delete
    4. saya dah bayar 3.4k.. tapi x buat passdown lagi. rasanya boleh dpt duit balik x?? help meeeee

      Delete
  23. Ade sape2 kenal ayu baizieyah? x sure dia level ape? x egt sbnrnye :p now dorg tgh push soh bli bcr tu. blom bli lg. tp tahh la. sy cuma intrest dgn treatment e-life dia je. dan aktiviti outdoors dorg. if ade lg la? bru attend 2 sesi.. almost kne brainwash gak.. same tactic and situasi yg sama jugak kot.. tp sbb sy bkn ler jns yg nak masok enemy line tanpa recon dulu.. sy hold smpai skrg and try buad search dulu.. result.. xleh nk slhkn dorg gak.. some sbb desperate and stuck.. and some sbb dah mcm betol2 zombie sy tgk -.- mcm jelas sgt buad sbb trpaksa.. cara cakap.. yeah.. mcm script and x ikhlas :) tp.. niat sy kawan dgn introducer sy ni ikhlas.. tp nak tau gak if ade sape2 knl dgn Ayu baizieyah ni? x sure dia level ape.. haihh -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu ? Kecik2 tu ?
      Kalau ayu yg tu.. Dia pangkat AF.. Awk mmg ikhlas kawan ngn dorg tp dorg kawan ngn awk just utk awk jd downline dorg je.. Cuba awk bgtaw x nak join.. Xde nya dia nk kwn ngn awk lagi.. Huhu

      Delete
  24. good entry.. saya baru lepas buat treatment.. lepas discussion depa ajak pi minum kat keda mamak pelita nasi kandar.. semua orang mai sembang keje power2 tinggalkan sbb nak fokus kat bisness ni.. nasib x beli pun baucar tu.. tapi masih menyesal sebab g program MLM tu,,, menyesal sampai sekarang kut,, sbb ni kali ke-3 kena kencing dengn orang,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Yeke ? Tp kalau just attend tp x terjebak.. Ape kata kalau awk pegi lagi mana2 prog mlm.. Kalau dorg nak awk join.. Awk ckp je.. Xde modal. Mesti dorg suggest suh pnjm kawan.. N then, awk ckp kalau mcm tu.. Awk je lah bg pnjm.. Awk kan kaya..byk income bln2. Dah kaya nanti. Sy byr balik lah.. Ckp je camtu.. Tersentak dorg. Sbb dorg tu pon xde duit. Cakap je lbh.

      Delete
    2. https://www.facebook.com/iqmal.baizieyah?fref=ts (Ayu Baizieyah yg ni kannn?)

      Delete
  25. Replies
    1. Aini yg pakai tdng labuh tu ? Ms sy quit. Dia level Af. Mean dah invest 28k

      Delete
    2. Aini tu tudung je labuh. Tp bab brainwash org no 1. X menggambarkn ciri2 muslimah langsong

      Delete
    3. kesian, dia dah di tbur janji manis ! tu yg jd berubah 180 darjah.huhu

      Delete
  26. Pd sape2 yg dlm dilema nk join ke tak bisnes mlm ni.. Yelah. Sy paham bila dah kena brainwash.. Mmg kelabu mata la dgr duit puluh2 ribu sebulan.. Sy berbesar hati n bersedia utk berkongsi pengalaman 'indah' selama sy join mlm ni.. Dan juga pengalaman partner2 lain yg tlh quit.

    Bleh drop comment here or direct email sy : nurulshuhaimi92@gmail.com or bleh klik icon fb kat sebelah kanan blog ni.

    InsyaAllah.. Sy akan cerita perkara yg sbnr tanpa sebarang tokok tambah.
    Bkn niat nk tabur pasir dlm periuk nasi org, cuma nk bantu org len dr jd mangsa.. Lbh2 lagi student. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum.. hai nurul.. msh knl aq g x aq khadijah or khaty.. ap kbr.. nurul kt mne.. aq da bc blog ko.. aq turut smpati.. awl2 g aq da quit.. huhu

      Delete
  27. assalamualaikum..hai nurul.. ko ingt g x gn aq.. khadijah or khaty.. nurul apa kbr.. skrg kt mne.. aq da bca blog ko ni... aq turut smpati.. sebaik aq quit awl lg.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan Farah kan ? Mestilah in gat. Tp bnda DA lepas . Xleh wtpe dah.
      Seb baik x sempat invest 28k.huhu

      Delete
  28. Introducer saya si Rauf tu. Ajak g mandi kt sungai.. Saya ikut laa...Pastu ramai yang ckp saya ni beruntung gila gila sbb dia bwk saya..sampaikan saya tension sgt dan nangis sbb xtahan dorg ckp. Dia punya ayat mmg manis dan mula2 jumpa ckp ni bukan mlm yg diulang berjuta kali..tapi lepas tu dah taau dah MLM. Tapi tetap nk join byr 250 tuh. Pastu voucher xdpt habis lak tuh. Pastu nk.dpt 3.4 k pun susah. 1 malam dia xtidur nak dptkn duit tu. Last2 saya tidur aje dlm kete dia..hari2 dia dtg uni saya..nak push saya.. Tapi saya selamba je lah. Ada satu ketika tu sy tny kwn2 sy..which kwn si Rauf ni jgk..dia ckp lah pasal dia ni..sbb sy kenal gitu2 je masa sekolah rendah..dah semua desak suh quit..quit jugak lah. Saya blok dia kt bbm..fb..whatsapp..lepastu berduyun yg mesej..tapi sehari je lah. Pastu krik krik krik lah trus senyap gitu.. Tp ada lg sorg kwn yg terjebak jgk dia ckp yg Rauf ni kutuk saya.. Haha I dont care pun coz I regret to have friend like him!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke awk? Dorg Sgt terdesak sanggup guna apa saja cara utk close pf. Seb baik awak tak terjebak =)

      Delete
    2. hye, sy nak tanya la, dulu ada sorg if stuck lama gila under rauf nama bell...dia ada tak masa awk ikot dorg tu?rauf tu senior sy masa skola menengah...saja nak taw sbb bell dulu rapat sgt dgn rauf n dgr cite da kawen kecik2..terpikir jugak kawen dgn rauf ke..huhuhu..

      Delete
    3. Rauf? sy x suka si rauf tu.. dia pernah marah sy kat one com.. bajet bagus...eeii geram balik bila tringat si rauf yg x hensem tu.,.

      Delete
  29. nk komen jgakk, citer kta lbih krg, tp sy xbuat pn treatment free tu
    siap slahkn introducer sy lg
    tp dorg pny brainwash tu kaw-kaw
    tp syg, dorg slh org
    sy pny suku sakat family pn dh ad dato' datin, prof arkitek bgai
    jd sy bleh sembur dorg blik n siap buat kerek lg ngan dorg

    ReplyDelete
  30. Yeke? Cuba citer ape awak wat kat dorg? Padan muka kena smash. Hahaha
    Dorg mmg suka aim bank org kaya supaya senang beli BRG dorg, no naikkan PV dorg. Huhu

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasir yg amik medic tu ke ? Level AF. Dah invest rm28k

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Yeke dia punya study merosot.. yelah dah balik kol 2 3 pagi...

      Delete
  32. salam.. saya nk tanye skit blh? knl fuad x?
    die masih ade x kat sblm awk quit? die level mane skrg?
    sje nk tau sbb die introducer sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kenal fuad..masa saya quit dia af..dia yg ajar saya bawak kete awal2 dulu..kenangan sangat..

      Delete
  33. salam.... blh sy tnye skit? knl fuad x?
    die ade lg x dlm tu? skrg die level ape?
    saje nk tau sbb die introducer sy....

    ReplyDelete
  34. Fuad MNA ye? Sy tak ingt LA. Team mana ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuad ni team eiju.. die kurus orgnye, pakai cermin mata.. mase sy quit dulu die level AF..

      Delete
    2. Sy x knl LA...myb dia dah quit.

      Delete
  35. salam..sume....sye nyaris trikot ngn bnda ni...1st ajak trtment free..sape yg tk nak free kn...pastu...ajak g summit usj...dgr crmah bnda tu...huhuhuhu...lpas mkan ..trus sye cbut lari..off hp n tglak ingt wktu nak lari dri introducer tu...dia perati je smpai msuk jmban pon dia perati..nasib ade pakc ik google...kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... yek ? nasib baik awak tatk terjebak. kalau tak.. hilang nikmat hidup. hehehe

      Delete
  36. Sy x knl Sgt org bwh team rauf tp Ada dgr la psl bell tu. Mmg dia kawen ngan rauf. Tp sy xpenah jmpa dia.

    ReplyDelete
  37. Sy x knl Sgt org bwh team rauf tp Ada dgr la psl bell tu. Mmg dia kawen ngan rauf. Tp sy xpenah jmpa dia.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah, sembang kencang tp xde duit? kesian sgt. brp dia pnjm duit awk ?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. sembang semua boleh, sy boleh cakap gaji sy more than 10k sebulan tp hakika cleh tipu. gaji berpuluh k mkn nasi ngn elur mata ? mkn kongsi 3 org? logik ke kaya ? ke zuhud? x mgkin kot. hahaja

      Delete
    4. Kenal2.. waht? Dia ckp kt sy..gaji dia 7k.. leh plak jd cmtu.. ala dorg ni ckp jer.. tp msing2 car pooling.. y df2 jer kreta bsar.

      Delete
    5. Tinta Board, kalau ade maklumat pasal ayu, bole tolong emailkn kt sy x. Alamat tmpt tinggal or maybe IC dia ker.

      Delete
  39. Salam suma, bila baca komen2 kat sini, boleh dikatakan hamper semua mangsa adalah students..dorang memang target students ke? Knapa xtarget org yg dh kerja kan senang nk dpt income.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stdent senang di manipulasi, tu dorg target student

      Delete
  40. Salam Nurul...
    Saya ada email awak.Mohon sangat awak dapat reply dengan segera.Time kacehhh :)

    ReplyDelete
  41. saya tak suka cara budak2 one community worldwide ni.. bisnes paling keji.. saya pernah dihina,diperli, dipukul tumbuk dekat dada, malaun-malaun MLM ni memang takkan pernah aku lupa.. AF IJAT, IF MAN, AF YATI, CDF IJA, and ada yang lain2lah.. nak cerita panjang pulak.. burn rm250 tiket machine.. nasib baik tak join rm3300

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua org lalu pengalaman pahit yg awak cerita. cuma saya sendiri x pernah lalui pengalaman di pukul. tapi di hina diperli di caci maki tu perkara biasa yg mmg semua af n below kena terima dr RF n DF.
      sabar lah ye.. jadikan pengajaran :)

      Delete
  42. Assalam, bagus entri tuan punya blog nih, sebenarnya penah dgr pasal elife drpada sorang travel agency yang bwk budak2 one comm ni gi bercuti..based on story dia, budak2 one comm yang di bwk bcuti ni mmg kaya raya kat oversea tu shopping bagai nak rak. but xtau lagi cara diorang berbisnes camane, but last month adik mengejutkan kitorg dia masuk elife tu n mintak sy pinjamkan di 28k.. bile push dia, baru dia stori mori sbb nak beli mesin n dia da bayar 3400 kat elife tuh..bg nasihat berjela2 tp 1 pon xjalan..sy buat studi pasal elife ni n arrange mtg ngn df nak jmpa kat cahaya alam selasa depan..nk tgk apa yang dorang doctrine kan kepala adik sy yg sememangnye jenis sesuci lebaran ni smpi jadi obses camtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang letak e-drop masa brainwash kiter..tu y kita dgr jer

      Delete
  43. wslm... bleh saya tahu sape adik sis ?

    ReplyDelete
  44. salam.. saya br semnggu ikut benda jadah nie.. skunk dorg suruh fite rm3400.. gler.. seumur idup xpenah pijam kt org.. hahaha.. selidik jgk benda nie.. sebelum pinjam kt org.. last2 jumpe plk blog nie.. hahaha.. bgs2.. smlm dh kene brainwashhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... so dah sempat invest brp ? sempat beli voucer tak ? sape intoducer ?

      Delete
  45. salam.. br seminggu ikut benda jadah nie.. skunk dh kene fite rm3400.. hahaha.. dh la xpenah pinjam kt org.. nk berhutang plk tu.. nasib baik saya selidik dulu benda ni.. last2 terjumpe blog nie.. bgs jgk.. hahaha...

    ReplyDelete
  46. Baru kene smlm n kemarin..thanks sbb berani buat penulisan ni..semoga Allah membalas jasa awk..Ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. xpe.. ni je cara yang sy mampu buat. sama2 kita tlg org len. Jgn bagi terjebak ag :)

      Delete
  47. Salam..Baru je kene smlm n kemarin..mcm awk kata la,dah la mcm radio rosak,dok ulang byk kali tnya lepas buat treatment ..annoying tahu..last2 saya suruh mak cik saya bagi 50 utk tutup mulut diorang n hantar kami balik sbb menumpang...yg lelaki tu nama faiz...dia pon x habis agung2 kan si syamin n kata dia sgt humble..humble kejadahnya...Diorang paksa2..bayangkanlah sampai sanggup dia dtg kat tmpt keje mak cik saya..psiko betol..mak cik saya smpai takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. so skg makcik awak still join or mcm mn ?? awak masuk bawak paiq ye ??

      Delete
    2. x...Alhamdulillah...Saya post blog awk ni pada faiz tu n dia ckp mcm2 kat mak cik saya siap pesan jgn buruk2kan dia mcm awk buat n jgn berani post kat fb pasal dia n bisnes dia...

      Delete
    3. hah, kenapa pulak dia nak rasa macam tu ?if bisnes dia tu tak salah, dia tak perlu takut. Fite jelah baik. ape masalah nya... hahahaha
      kalau awak nak tahu, paiq tu nothing. kat situ jer org dk t up dia dan bleh d katakan mereka tu gah dalam komuniti dorg je. kat luar takde sape pandang pon.

      Delete
    4. tau x pe.....Mak cik saya balas balik..kata kalau bisnes dia betul knp nak heran dgn blog awk?Lagi satu,mak cik saya kata la yg dia makan duit haram sbb terlibat dgn bisnes yg syubhah...Dia terus x jawab...Mati akal kot nak balas apa ....hehe...Btw dia kwn mak cik saya time dia f2 dulu..Tapi dia berlagak mcm kenal mak cik saya lama sgt..siap ckp klu x nak ukhuwah diorang terputus,jgn post kat fb tu haha....Mak cik saya kata,kesah apa dgn ukhuwah,lagi penipu mcm dia...

      Delete
    5. Amboi... Sampai camtu sekali.nk pts kawan bagai. Dorg mmg jenis x pentingkan kawan pon.. Yg dorg nmpak pv pv pv

      Delete
  48. Sama jugak.. kita pom terkena..apa la nsib dri.. xbaca dlu blog ni.. ,now hidup pom trubang ambing.. nsib baik xsempat jd AF. . Xsuka sb pergunakan kwn utk kepentingan diri.. last2 kwn smua lari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersyukur sebab tak terkena yang 28k.
      dulu bwh team mana ?

      Delete
    2. Cdf ira.. af-fifi.. tp senak jgk la skrg.. duit hbes .. awk plak sape introducer?

      Delete
    3. Haa.. sy kenal introducer awk..

      Delete
    4. Bwh team shamim. Af mus. Knl kan?

      Delete
    5. Tak d nafikan dia baik. Tp ada pd tempat yg salah..

      Delete
  49. Kak nurul shuhaimi..cek email plishhhh.. Sy ade tanya something.

    ReplyDelete
  50. awk team shamin ke nurul??jd awk kenal la hanisah??fadilah??adib??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua yg awk sebut tu sy kenal :)

      Delete
    2. oooo...tu antara yg pernah tarik sy msuk dlm tu...haha..xley blah,,sume dtg jumpe sy t up tmpt..org la..yg xthn tu dy ajak nk blnja wt treatment...ish3..ble awk mula join?

      Delete
    3. Sy join tahun lepas. Dalam Bulan 9 camtu. Hujung bln 9..
      Quit bln 1. Adib tu bdk kelantan. Sy knl sgt la..

      Delete
    4. oooo kenal la..nsb bek awk quit awl..tu bnda mkn dri sbnrnye...sy nsb bek xmpt msuk if..sbb sy xminat2 utang ni...sy jez smpt bley voucher je...tu pn sy gune sapa abes...

      Delete
    5. Burn jgk la dekat 4k. Tp oke la sbb x pegi jauh lagi.. Huhu

      Delete
    6. la byknye...dy suh sy oc...sy oc je..ble bg task..sy trkejut gak..sy kte nk cri mne duet byk cm tu...dy kte dy akn tlong...sy tnye la..tlong cm ne....dy kte dgn cara pnjm duet...sy kte la..klu gtu sy pnjam ng awk la..ble dpt untng..sy byr balik..dy kte..xboleh pnjam org atas...sy pn kte..aik??bkn ke saling tlong menolong..kn kte konsep fmly..ni bkn konsep fmly xtlong menolong..kwn bley tlong wlpn xgune konsep fmly..klu cm ni..cm nk pancing org je..mcm la sy xtau psl MLM ni..saje je nk tau..keesokkannye..trus snyap..haha..xmsg or tnya khabar mcm sblum ni dyorg tu..aish...sy bli voucher sbb treatment tu..nk try gune cm ne je..

      Delete
    7. Nak kasi pinjam camne. Dorg pon sengkekkk sgt. Hahaaa gebang je lbh. Ntah cmne blh terpk camtu sekali. Habes gak ar duit. Huhu.. Tp xpelah. Jd pengajaran. Hahahaha

      Delete
    8. tu la..sy da tau da psl bnda ni..saje je nk mintk pnjam ng dyorg...tp ble kte gtu..dy kte..dyorg xajr pnjam ng upline..tp ajr cara menipu pnjm duet org len..huhu...awk student lg ke?

      Delete
    9. Hurm. Msa kena dulu keje ar. Tp skg da smbg blja.

      Delete
  51. Sy bru diajak join oleh spupu. Ape nme fb ye? Nk tanya sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klik icon fb d sebelah kanan blog. Sy dah link kan ke fb sy.

      Delete
  52. kawan2. saya baru join. dekat hartamas. apa pendapat ye.??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cpt2 stop klaw xnak berhutang smpai puluh2 ribu.. saya dah AF dah.. tanggung la hutang tu.. ngan kene extend study lagi..

      Delete
    2. Hindari diri dari di brainwash oleh diorang.

      Delete
  53. Hahaha..sme la, sya pn kt kdai mamak 2 hampir nk brtumbuk dgn diaorg kat sne, yela hati Kental xnk join, last2 mereka maki sya n fmly sya, hoho they step on wrong person, tumbuk la jwbnya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg bagus pun kena tumbok. Lebih afdal kena tumbok smpai lunyai.. Baru diorang terlebih sedar..

      Delete

  54. Mesin terapi Made In Korea. Dapatkan Harga Kilang drpd Blog Ini:

    http://mesinterapielectricfieldtherapy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  55. Ada sape2 kenal Nurul Syazwani???
    xsure la dia level ape

    ReplyDelete
  56. ada sape2 kenal Nurul Syazwani tak???
    xsure la dia level ape...

    ReplyDelete
  57. saya rasa ni lah kepetusan salah saya paling saya meyesal.....xtau mcm mana saya bleh terbefikir nk join masa dh beli n join, bila blk rumah baru terfikir wtf i just do....lol kwn mcm sial...paling saya xsuku cara menjual islam untuk business....

    ReplyDelete
  58. Assalammua'laikum. Terima kasih atas perkongsian ni. Semlm saya baru diseret pergi talk kt The Weld tu oleh partner iskandar.
    Saya ni mmg keras hati. Kt talk tu saya just respect speaker je. Yg monyet2 tu semua nmpk fake sgt. Tahu lah nk tingkatkan aura positive. Masalah nya diorang tak diajar utk jd ikhlas. aura positive pun tak kuat.
    Saya paling tak sedap hati bila sesi feedback semlm. Konon semua bg support. Mata duitan adalah semua tu. Nasib baik skrng saya dah stabil. Kalau saya student pun saya akn cepat terjebak.
    Saya cuma berminat dgn mesin e-life tu shj. Saya beli voucher semlm pun sbb nk buat treatment. Saya mmg focus pd treatment. Kalau diorang dtg nk ajk join partner, saya akan tolak.
    Dah la masa mula2 dtg sri hartamas tu, semua org sibuk tanya nama and keje or blaja. Sepuluh org dtg, sepuluh kali saya jwp. Boring betul. Dah la penat balik keje. Hantar balik pun tgh mlm. Nasib saya mmg tk janji nk accept business diorang tu. Saya percaya mana business yg senang. Diorang ckp senang mcm mana pun saya tk percaya. Suspicious sgt setiap sorg tu.
    Ni baru tahu rupa2 nya kita kena berhutang utk join partner, mmg saya pangkah la. Seriously saya nk buat treatment e-life je, lain2 saya taknak. Lantakla ko huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Mcm lahanat je plastic sekor2.. After knw I'm not interested to join in them terus dah xde text tny kabar ape, b4 dat kejap2 wasap konon cares.. Choi
      Dah x gi buat treatment ape sbb baucer ade kat introducer, dia simpan. If nk pegi kena after 10pm.. Wtf nk kne ikut jadual lewat cenggitu plk

      Delete
  59. Alhamdulillah terjumpa report n respond dr bekas2 peserta.. Tp dah terbeli baucer so nk abiskan baucer tu je la dgn mengontangkan hati n otak dari hasutan2 malaun yg nk susahkan aku kluakan sen. Tq all

    ReplyDelete
  60. Maaplah.maybe benda ni dah lama tapi aku baru je terlibat dengan benda ni weekend lepas.member baik aku ajak g talk.penat aku tolak tapi sebab member,aku pergi gak.

    Pastu mereka suruh aku g talk hari ahad.aku sanggup cancel date dengan bini aku.habis talk,aku nak balik sebab tingtong.member aku ajak jumpa upline terus.beng aku sebab dah la ceramah satu hari full.

    Tq kepada blog ni.aku tak kuarkan duit pon lagi.member aku suruh fight dapatkan rm3400 tu.tapi aku tanak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...sy pon dh terlibat dlm one com nie...dan dh bg rm3400...myesal sngat2...

      Delete
  61. Produck die aku suke gile. Aku mmg usha dari dulu Produk mcm tu. Dulu al jabar yg edarkan.
    Bila jumpe ngan diorang aku block kan mind aku untuk mlm. N fokus treatment.

    Aku beli voucher rm250. Tapi xdpt dtg treatment. Sebab leader aku kencing. Die ckp nk pakai kene ade leader walaupon dah beli. Aku nk pgi plak kene tunggu die free. Last2 aku dpt tahu yg boleh pegi sendiri. Mase tu voucher dah nak tamat tempoh. aku pon pulun hari2 g. Last ade la skeping dua xpakai.

    Aku pon blah.

    ReplyDelete
  62. hurmmmm,, naseb la terjebak ngn benda cm nie,, nk mnyesal pn dh xder guna,, dh siap beli menda eLife tu bru ad ksedaran,, cm kene pukau jea rasa,, now tanggung hutang loan yg rm32k and tengah usaha nk bayar duit member2 yg rm3k lebih tu,, si kononnya partner yg snggup jatuh bangun bsama tu ntah hilang mnyepi kmana,, cari mangsa lain la kot,, pape pn hope lebih berhati2 ,, semoga terus kuat,, nak nanges pn xder guna dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Saya masuk one com bulan lepas. Saya cuma nak elife tu untuk ayah yg sakit saraf. Kalau awak atau ada org yg awak kenal berminat nak sewa/jual whatsapp sy. 0146422479

      Delete
    2. Assalamualaikum.. saya nak mesin elife utk ayah yg sakit saraf. Kalau ada sesiapa berminat nak jual boleh whatsapp 0146422479

      Delete
    3. Assalamualaikum. Saya masuk one com bulan lepas. Saya cuma nak elife tu untuk ayah yg sakit saraf. Kalau awak atau ada org yg awak kenal berminat nak sewa/jual whatsapp sy. 0146422479

      Delete
  63. Ramai jugak eh terkono.sy penah pegi 2x dgr talk je.mmg dah agak ni MLM tp pegi sbb nak dgr apa yg dieorg janjikan kt budak2 muda mcm kita ni.syg nye la belajo pandai2, amek medik,engineering la tp still tak boleh pk benda ni.Yg jd mangse student la.Kt UiTM berlambak kowt org join benda ni.

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum.. Smua yg komen kt cni terkena.. Termasuk la sy.. Sampai sgup putus tunang sb gilakan sgt ngan bisness jahanam ni.. Paling xleh lupe..kne maki ngan sape tah name mamat pelat asal kelantan..time tu die bru naik df kot.. Duk lepak kt mamak smpai 2-3 pg smpaikan hampir kne rogol sblum masuk umah.. Upline sdri buat dajjal smpaikan aku lak kne byr sgala benda utk die.. Klo nk cite mmg pnjg la.. Last skali kne dismiss uni.. Last2 aku balik kg..duk ngan nenek..skrg aku x buat pn MLM tp income aku.. Alhamdulillah..dh boleh beli umah n kete cash..

    ReplyDelete
  65. assalmaualaikum... nak tanya boleh tak bagi idea mcm mne nk tarik kawan saya dari terjebak dgn business ni... sbb skrg ni dia tgh cuba nk tarik saya join business ni n saya pon senyum je sbb saya tau bende ni menipu.... so apa apa yang dia ckp mmg x kan saya ikut... so boleh tak bagi idea mcm mana cara nk suruh dia quit... nk bukak mata dia yg business ni menipu n haram...

    ReplyDelete
  66. assalmualaikum... nak tanya ada tak cara nk tarik balik kawan saya yang dah terjebak degn business tu. kawan saya tu skrg tgh berusaha suruh saya bayar voucher natang benda tah utk treatment.. n alhamdulillah saya di beri ilham tetiba bace blog ni n kisahnya sebijik mcm saya... so mmg tak la saya nk kuar sesen pon... jgn mimpi la...
    saya please la tlg saya utk quitkan kawan saya tu dari business ni... business penipu n haram natang ni... please....

    ReplyDelete
  67. http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html

    sdikit info penuh tentang hukum mlm..

    ReplyDelete
  68. http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html

    sdikit info penuh tentang hukum mlm..

    ReplyDelete
  69. http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html

    sdikit info ugama tentang hukum mlm..

    ReplyDelete
  70. Hai cik yang buat blog nie. Nice writing. Actually, saya baru je kene rekrut bende bodoh mcm nie semalam. Di Bestari Hartamas. Taktik sama, ajak karok kat Plaza Damas, belanja makan makan, kene sekolah. Suruh datang talk isu semasa ekonomi plak, tapi saya tak pergi. Malas. Selamat ada encik Google. Thanks cik blogger. Akhirnya selamat. Introducer saya nama Is. Katenya baru 6 bulan join MLM nie.

    ReplyDelete
  71. X PAYAH MAIN MLM LA... XSOH JOIN ONE COMUNITY NI..AMBO KENO TIPU JUGOK 32K MAPUH NGA GTU JH PASAL BENDA BODOH NI...
    NAK BAGI PESANAN KO ADIK2 YANG BARU NAK CEBURI BIDANG BODOH NI..
    JANGAN..LA...
    BAIK BELI TANOH @ BELI LEMBU KAMBING.. MUDAH DIJAGA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru quit ke?
      takpe la bro, ada hikmahnya tu.
      sabar ye :)

      Delete
    2. sama and serupo lah kito,,, jenggggg~

      Delete
  72. kalau ada sesiapa yang berminat untuk membeli elife tu boleh maklumkan kepada saya ,, sebab kawan saya ingin menjual elife beliau kerana keluarga beliau tidak mahu guna dan hanya di simpan sebagai hiasan di rumah..

    ReplyDelete
  73. Salam perkenalan. Meh nak komen skit. Depend kepada owner nak simpan post ni atau delete, up to you ok.

    https://www.facebook.com/TerengganuMiniEnergizeStation

    Ni nak share Terengganu Energize Station yang telah saya bina di Terengganu. Simple je.

    Korang semua ni bermasalah sebab korang punye upline tu yang gila duit sampai pinjam duit bagai. Memang tu la cara penggila-penggila MLM buat kat downline2. Tapi buat pe ikut cara dorang?

    Bagi saya la, buka One Comm yang bermasalah, tapi upline korang yang bermasalah. Tahu tak korang yang One Comm ni ada dua cabang upline? Melayu & Cina. Korang ni dapat upline mane?

    Ak ni tak fokus kat direct selling ataupun nak kembang jaringan yang mcm MLM buat. Tapi ak tahu benefit produk EFT ELife ni sendiri. Kalau korang buat market bisnes ni tapi korang sendiri pon blur menatang alah ni ok ke tak. Buat pe korang buat bisnes ni??

    Kalau korang refer kat FB Pages ak ni, boleh tengok testimonial live yang semua patient2 yang datang buat terapi ni, alhamdullillah beransur-ansur pulih. Korang boleh scroll puas2.

    Ak ni bukan pe, nak cakap terus terang, ak sendiri tak suke orang paksa-paksa ak nak masok bisnes ni. Tapi peluang yang ak nampak bisnes ni, produk dier memang tip top terbukti berhasil. Sebab ak sendiri pakai. Kene sakit urat saraf yang setahun tak baik-baik, gi jumpe doktor kene cucuk makan pil, gi tok bomoh kene urut sampai sakit2 tubuh, gi jumpe ustaz kot2 ade hantu...tak berhasil. Tapi sekali buat terapi ION Pan 2 jam alhamdullillah terus hilang sakit yang setahun tu.

    Maaf, bukan tujuan ak nak promote bisnes ni bagus ke ape. Tapi harap jangan sebab korang dianaiya oleh upline korang, produk yang bagus ni pulak jadik mangsa. Mohon maaf jika terkasar bahasa. Terima kasih untuk luangkan masa baca reply ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen.
      ye, saya sendiri tak kata produk ni tak bagus, yg sy x suka komuniti dorg yang suka ambik kesempatan dan aniaya org lain. bagus la kalau awak buat bisnes ni dengan cara awak sendiri. btw, energize station awak dekat terengganu tu belah mana ye? sbb sy ada jgk ke terengganu walau x selalu, mana tahu boleh singgah :)

      Delete
  74. Assalam Nurul Shuhaimi .. saya Putera Hadi .. actually Putra baru je join hujung bulan 1 .. so now kira dah seulan setengah lah .. Introducer saya tu satu kolej dan satu batch dengan saya .. just lain kos saja .. memang seriously Putra dah tak tahan lagi .. even Putra dah tahan, Putra still datang ikut dorang .. but now musim final exam start minggu lepas tau, so bila tiba cuti study week, Putra cepat2 tak sabar nak balik rumah supaya tak payah ikut dorang lagi .. 13/3/2016 hari NEO .. so Putra dah bali, tak dapatlah join sebab mahal kowt .. RM150 kena bayar .. tu bayar diri sendiri, kalau bawak kawan pown kena bayarkan .. mana wey nak cekau duit .. ahhaha

    NEO yang bulan lepas pown Putra tak bayar lagi tau untuk kawan Putra .. then introducer Putra cakap even Putra tak datang NEO, tetap kena bayar jugak .. giler siakkk .. pepenadai booking seat kita awal2 buat apa .. Bodoh .. so now Putra andaikan diri Putra tak aktif sekarang sebab nak fokus final exam .. setiap hari introducer call Putra tapi Putra tak angkat pown sebab malas dah .. lain tak bukan mesti tanya kenapa dah tak join punyer .. and selama Putra tak aktif nie lah, Putra sharing pasal benda alah nie dengan YDP MPP kolej .. sebab introducer kawan kami dulu sebelum dia berubah join benda alah nie .. macam2 kita share .. sebab introducer saya tu tak masuk final exam sebab dia tak bayar yuran lah .. pasal penipuan dia tentang family dia yang konon2 dia kata dia bawak parent dia turun HQ untuk beli elife .. entah pasti ke tak .. apa yang kawan2 cerita lain and apa yang introducer cerita lain .. so berlaku curious antara semua dialog yang keluar dari mulut setiap orang ..

    hanya saya network yang tak aktif tapi masih join dalam group team .. so saya tengoklah setiap perbualan dorang .. aktiviti dorang .. segalanya ..

    and saya nie bawah Network District Manager (DM) Alwani dan District Manager (DM) Fikri .. and sekarang nie dorang dalam posisi Acting Regional Director (ARD) .. dorang nie leader saya .. and sampai sekarang saya tak bagi kata putus sama ada saya quit atau keep going .. saya diamkan saja .. and kawan2 saya pown kata diam saja .. jangan angkat call ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam... bagus la kalau awak ambik keputusan utk quit sebelum awak bazirkan duit awk dengan lebih byk lagi. awak pangkat ape ye? dah invest berapa k?

      tq jugak sbb sharing. just peringatan utk org lain jugak :)

      Delete
    2. saya masih lagi seorang agent .. pangkat AC .. huhuh
      dlm team saya jugak ada kawan yang tak aktif macam saya .. sebab dia hilang dulu daripada saya .. so bila jumpa dia, tanya dia sebab apa, sama saja alasan dia dengan saya .. haha

      team saya ada 4 orang tak aktif termasuk saya .. so setakat nie hanya RM3400 saja tahap ke'invest'an saya .. heeh
      tapi sekarang nie saya dah bayar baliklah mana yang saya mampu pd kengkwan yg bg saya pinjam ..

      Delete
  75. Assalamualaikum. Terima kasih sebab kongsi pasal ni, sebab baru dua hari lepas kene gula2 yg macam awk ceritakan tu. 1st time datang kat tempat elife tuh yg kat Hartamas, patutlah member saya tuh dari minggu lepas lagi beriya sangat nak ajak pegi buat treatment tuh, rupanya ada udang disebalik mi...hahaha. Memang betul2 sama kisah macam awk mula2 tuh, pegi buat treatment, lepas siap treatment ajak pegi kedai mamak minum2, skejap datang org tuh brainwash, skejap orang lain pulak datang, semua orang muda2, ade student, org yang baru start keje.. mula2nya rasa macam biasa jer sebab diorang ckp satu komuniti kan, so kita bersangka baik lah, setiap sorang tak nak kalah bagi motivasi macam2 hahhaa..nasib baik lah saya hati kental sikit tak mudah terjebak haha. Memang sama macam awk cakapkan, masuk kat tempat treatment tuh, dengar talk2 semua bagai yg pasal kebaikan e life tuh, ade yg pakai baju smart2 kasut kilat semua tuh hahaha rasa macam kelakar pulak kalau diingatkan balik. hahah.. memang tak dinafikan banyak benefit pasal e life tuh, tapi hahhaha diorang gunakan produk tuh sebagai bisnes yang ntah pape tuh ek..haish..mase yang lepak kat kedai mamak tuh laa rase lain macam jer, tapi takde syak wasangka pon. mula2 tuh diorang takde sebut pon pasal bisnes, diorang bnyk ckp motivasi..perghh manis gila mulut sorang2, bagitahu join komuniti ni boleh asah bakat macam2 sbb kenal org lain rmai, improve skill communication, cara nk g temuduga semua bagai tuh.. ..lepas tuh tiap2 org bersemangat suruh pegi jumpa advisor..mase duk sembang kat kedai mamak ni, intoducer saya tuh pegi balik kat office tuh nak booking advisor..kononnya jumpa advisor, advisor tuh akan dpt bantu macam2. 15 minit lepas tuh dia dtg balik ckp saya bertuah sbb ade satu lagi tempat kosong untuk jumpa ngan advisor, yg lain manis mulut jugak hahaha..mase naik kat bilik untuk jumpa advisor tuh sy mula tak sedap hati sbb ade bnyk2 meja then ade bberapa kumpulan yg duk sembang tekan2 kalkulator pen, kertas bagai..3 org satu meja. masa tuh laa mula tak sedap hati, nasib saya baik sebab tak sempat lagi jumpa advisor tuh, ade sorg akak ni ntah pakat ape ntah duk braiswash sy skali lagi tnye "awk betul2 serius ke tak ni". Masa tuh sy mula2 serabut hahahha..Last skali sy berkeras ckp tak sedia, tak sedia..then dia suh dtg balik malam keesokannya suruh dengar talk dulu, join ke tak join belakang citer(puiiii) dia berharap giler suh sy datang, sy tak tahu nk ckp ape then diam jer.. hahaha..dia ckp dia booking tmpat untuk sy so jgn tak datang pulak(dengan muka seriusnya) haha.. sy jadi serba salah mase tuh, pape pon alhamdulillah tak sempat jumpa advsor tuh kalau tak, mesti kene hasut lagi kaw2 last skali terjebak baru padan muka hahaha. (kalau nak tahu mase kat kedai mamak tuh saya yg kuarkan duit nak belanja diorang, diorang acah2 tnye betul ke nak belanja ni, sy pon gula2kan ayat diorang balik "takpe aku belanja, yang penting ikhlas kan" hahhaha diorang gelak2 ajer. Diorang lepak minum air jer so total 6 ringgit lebih sbb tuh sy okay jer nk blanja, tapi mmng ikhlas pon haha. Then petang semalam sebenarnya diorang buat event gak kat TS, diorang ckp komuniti tu sewa satu hall wayang tuk ahli2 komuniti tuh..haish nasib baik lah tak pegi, kalau tak, pegi kenal org tuh, kenal org nih pastuh lagi kaw2 kene gula2 then mungkin saya terjoin sama. Intoducer( kawan satu U yg baru kenal) sy ni asyik duk wasap tanya ade masalh pape bagitahu, pastuh ajak buat keje sama laa, nk tumpang tido tumah laa, ajak saya pegi buat keje kat rumah dia laa..perhhhh memang nak brainwash pasal elife lagi laa ni...hahaha nasib baik laa hati kental. Rasa macam panjang sngt dah ni buat karangan haha, sekali lagi thanks share pasal ni,hahahha tak boleh blaa bila ingt balik bila ade mmber duk bagi motivasi tuh yg lain asyik duk angguk2 " betul betul betul" hahaa. asyik duk ulang betul betul tuh hahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for sharing ur experience. :)
      saya harap tu pertama dan terakhir awk follow dorg ye. bukan ape kalau ikut lagi, walau hati tak nak.. lama2 cair jgk kena basuh. hahaaa

      Delete
    2. sy dah samapi putus kawan ngn introducer sy n malu dgn kwn2 yg sy penah pinjam duit RM3400 dulu. Alhamdulillah dah settle hutang, tenang je hati...

      Delete
    3. itu lah...Alhamdulillah tak terjebak..ngeh3

      Delete
  76. Assalamualaikum tuan tanah.. hehe.. saja singgah sini nk menyapa sebab sy pon senasib. Lama dah quit, kalau xsilap 3tahun lepas. Sempat la jugak jadi IF, then quit sbb introducer dok paksa2 kite join event diorg. Sampaikan sy nak balik kampung tengok mak sakit pon die x bagi. Sy seorang yg pentingkan family. So bila dia wat gitu, sy dah xkesah dah dia kawan lama sy pon. Yang penting, family first! Yang lebih tragis lg, sekarang nih introducer sy tu dah kena banned dengan satu batch school-mate sy sebab sampai sekarang duit yg dia pinjam dari member2 kami yg RM3400 tu pon dia masih lom habis bayar. Syukur Alhamdulillah, Allah bagi sy rezeki dapat kerja awal (baru lepas habis final exam, lom grad pon lagi masa tu), dapatlah sy settlekan bayar semua hutang RM3400 tu dgn cepat... btw, introducer sy someone yg bertudung labuh.. Tetibe telintas di hati nk tawu ape perkembangan 'kawan lama' sy tu, sampailah membawa sy ke blog awak.. salam perkenalan wahai ex2-one com.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakah introducer awak tu aini ? rasa dia je yang bertudung labuh.

      Delete
    2. Hai fieza, blh x sy nk tahu selain drpd paksaan utk join event2 dorang tu apa lg sbb yg membuatkan awk nk berhenti..FYI, sy pun bru terkena dgn bnda ni...atau blh x sy contact awk..

      Delete
    3. Nurul shuhaimi, xberani nk taip namanya kt cni.. sape2 yg pnh join msti tawu siapa gerangan. Hehehe..

      Delete
    4. Mr. Unknown, maaf baru perasan comment awk. Tapi mungkin dah terlambat kot. Harap2 awk xtersilap langkah la.. Ok, Sebab2 kukuh lain yg watkan sy tetap pendirian utk berhenti sbb mereka mengajar sy cara2 nk pinjam duit kwn2 dgn cara menipu. Depa siap taipkan ayat mesej lg then suruh kite forward pada kawan2. Knpa sy ckp menipu, sbb depa suruh kita pinjam dari kwn2, dgn alasan mak/ayah sakit.. (contoh). of course la bila kwn2 semua dgr kita perlukan duit sbb mak/ayah sakit, depa msti tolong punye.. Oleh kerana sy sgt2 keliru n dlm dilema n rasa xtenteram sepanjang bersama mereka, sy wat istikharah. Alhamdulillah, Allah Maha Pengasih bukakkan mata sy dan beri sy jalan utk tinggalkan mereka.. sbb bagi sy, kerja yg berlandaskan penipuan ni xada keberkatannya...

      Delete
  77. Salam baru2 ni ada jgk sy diajak oleh rakan sy utk pergi cuba treatment ni.. X dinafikan alat dia bagus.. Lpstu introducer sy ni ada meminta sy beli voucher kononnya sng digunakan utk melalukan treatment utk lain kali x tahu pula sy yg dgn membeli voucher tu telah daftar mnjadi ahli dn bakal mnjadi prospek ( bakal disembelih ) oleh bisnes ni.. 1st time sy pegi tgk dia py talk dh lihat org2 melayu menjerit2 mcm bodoh konon nk up kn bisnes ni tp ramai yg sy lihat semuanya pki kete malaysia jgk.. Walau dorg ckp dh lama berkecimpung dlm MLM ni.. Eh silap.. X silap sy dorg pngl dia MBS ( micro bisnes sistem ) ayat nk cover yg sbnrnya MLM.. Bg sy la kan kalau kita dh tahu bisnes ni dimulakan oleh org cina knp kita x mulakan sndiri bisnes org melayu ( kalau kita btl nk bntu org melayu ) knp nk kayakan lg cina steven yeam tu ( sy bkn rasist tp ni pndpt sy ) nmpk sngt rmi org dlm one comm ni ambil jalan mudah utk cpt kaya.. Sy nmpk rmi bdk2 muda lepasan university & masih belajar terjebak dlm bnd2 sebegini.. Buta mata kerna duit dijnjikan kemewahan yg sementara hny sekadar fantasi brbanding reality.. Bg pndpt sy baik hntikan je bnd2 mcm ni baik meniaga dgn secara telus.. Sy harap introducer sy tu dpt buka mata.. Dh hampir 5 tahun dgn bnd ni tp sy tgk masih xde hasil jgk.. Kesian org baik bijak pndi tp dilatih utk jadi penipu..

    ReplyDelete
  78. Salam baru2 ni ada jgk sy diajak oleh rakan sy utk pergi cuba treatment ni.. X dinafikan alat dia bagus.. Lpstu introducer sy ni ada meminta sy beli voucher kononnya sng digunakan utk melalukan treatment utk lain kali x tahu pula sy yg dgn membeli voucher tu telah daftar mnjadi ahli dn bakal mnjadi prospek ( bakal disembelih ) oleh bisnes ni.. 1st time sy pegi tgk dia py talk dh lihat org2 melayu menjerit2 mcm bodoh konon nk up kn bisnes ni tp ramai yg sy lihat semuanya pki kete malaysia jgk.. Walau dorg ckp dh lama berkecimpung dlm MLM ni.. Eh silap.. X silap sy dorg pngl dia MBS ( micro bisnes sistem ) ayat nk cover yg sbnrnya MLM.. Bg sy la kan kalau kita dh tahu bisnes ni dimulakan oleh org cina knp kita x mulakan sndiri bisnes org melayu ( kalau kita btl nk bntu org melayu ) knp nk kayakan lg cina steven yeam tu ( sy bkn rasist tp ni pndpt sy ) nmpk sngt rmi org dlm one comm ni ambil jalan mudah utk cpt kaya.. Sy nmpk rmi bdk2 muda lepasan university & masih belajar terjebak dlm bnd2 sebegini.. Buta mata kerna duit dijnjikan kemewahan yg sementara hny sekadar fantasi brbanding reality.. Bg pndpt sy baik hntikan je bnd2 mcm ni baik meniaga dgn secara telus.. Sy harap introducer sy tu dpt buka mata.. Dh hampir 5 tahun dgn bnd ni tp sy tgk masih xde hasil jgk.. Kesian org baik bijak pndi tp dilatih utk jadi penipu..

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum nurul shuhaimi. Bole mohon deletekn komen yg mention nama ayu baizieyah x. Sbb dia pun dh lama quit. Dan sume kes dia berkaitan onecom dh setel. So sy mohon sgt bg pihak dia, reputasi dia sekiranya bekerja amat buruk sbb google nama dia je ade dlm blog awk. Sy mohon sgt2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak larat nk cari satu2. boleh ss then hantar kat fb sy. boleh click icon kat atas. so lagi mudah sy nk cari. tQ :)

      Delete
  80. asalamualaikum, sya krim email hrp awk blh bca dn reply. thnks.

    ReplyDelete
  81. Dengar dieorg punya sembang hebat dowhhhh
    Makan makan boleh dapat duit, g theme park enjoy enjoy boleh dapat duit, even nanti berak pon boleh dapat duit.
    Business multi national, mcm negara dieorg dah masuk. Bila tanya buat business apa? die ckp dieorg buat semua benda.
    Bawak g makan kat One Makan (mcm kopitiam cina jer, tak sedap pon) siap mengaku ni kedai I, pehhhh montop! muda muda lagi dah berjaya, haha

    ReplyDelete
  82. Salam, sy dh emel. mohon balas. terima kasih. :)

    ReplyDelete
  83. Rasa sy pun dah mcm nk terjebak ja ni. Knai2 trus ajak kuaq. Main bowling pa bagai. Peramah2

    ReplyDelete