Hope Enjoy ngan blog saya...
...walaupun blog sy tidak meriah dan cantik mcm org len punya..:P

Popular Posts

Thursday, January 24, 2013

Segmen Khas : Islam itu Indah

Sesungguhnya agama islam itu mudah dan sederhana.. :)

Assalamulaikum...

sempena sambutan Maulidur Rasul ni, Nurul join satu segmen khas dari blog Fizgrafic.. sape-sape nak join bleh klik banner kat bawah ni.. 


Daripada dok google benda bukan-bukan, meh sini pakat-pakat jawab soklan kat bawah ni.. simple je kan... kalu tak tahu, leh pakat-pakat google..ada gak mafaat guna internet kan..? hehe.. okey.. 

Senaraikan rukun islam 
  • mengucap dua kalimah syahadah.
  • sembahayang lima waktu sehari semalam
  • berpuasa dibulan ramadhan
  • menunaikan zakat
  • mengerjakan haji bagi yang mampu
Senaraikan rukun iman
  • beriman kepada Allah s.w.t
  • beriman kepada malaikat
  • beriman kepada Rasul
  • beriman kepada kitab-kitab
  • beriman kepada qada dan qadar
  • beriman kepada hari kiamat 
Berapakah ayat dalam al-quran?
  • Al-quran ada sebanyak 6236 ayat. 
Bila Al-quran diturunkan?
  • Pada 17 Ramadhan.
Berapa surah dalam Al-quran ?
  • Al-quran terdiri daripada 114 surah.
Surah apa paling teragung dalam al-quran ?
  • Surah al-fatihah


Alhamdulillah..dapat jawab semua soalan diatas, walau ada setengah tu Nurul google sebab konpius. Semoga kita semua mendapat mafaat. :)

4 comments:

  1. Salam Maulidur Rasul & selamat bersegmen Nurul! ^_^

    ReplyDelete
  2. dari segmen yang sama . dah follow awak . follow blog saya ye :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-khas-islam-itu-indah.html

    ReplyDelete