Hope Enjoy ngan blog saya...
...walaupun blog sy tidak meriah dan cantik mcm org len punya..:P

Popular Posts

Tuesday, November 8, 2011

7 CARA ATASI KECEWA PUTUS CINTAASSALAMUALAIKUM....walaupun sekarang ni aku bz sikit..bukan sikit lah..banyak giler..p rasa mcm gatai2 lak nak update blog..agpon semenjak dua menjak ni..ada banyak sgt peristiwa pahit manis yg aku tempuhi...*hahhaha......lucu lak aku rasa..mcm tengah tulis karangan untuk peksa spm...*..sejak meninggalkan alam persekolahan..otak aku makin tumpul...dah x reti nak wat esei..x reti nak tulis citer..secara x lansung.."bakat" terpendam dulu memg dah x de dlm diri aku..sebenarnya aku ni x de bakat pon...cuma mungkin pantulan jiwa yg suka sgt bc novel....kali ni entry aku nih pon...x lari dari CINTA...biaq p org nak kata ni blog cinta ke ape..agpon aku bukan letak tema pon untuk blog aku...so ape yg terlintas kat hati aku nak tulis...aku tulis lah..aku punya suka lah kan..blog aku....*hahaha.....ag pon..sekang kan aku masih muda remaja...so aku akan citer berkisar tentang cinta..pbila aku dah bertambah " dewasa"...insyaALLAH...entry aku pon akan ada perubahan....hehehee...so sekang layan cinta dulu...hehhee

Sudah menjadi adat orang bercinta, gaduh ala ala hindustan sudah menjadi kemestian. Cuba anda bayangkan ikatan perkahwinan suami isteri pun boleh terpisah inikan pula pasangan kekasih tanpa sebarang ikatan. Dengan hanya satu sebab, bila cinta itu tidak indah lagi seperti yang diimpikan pada awalnya.

Cinta ini sangat aneh kalau anda hendak tahu. Ianya sangat sukar untuk diterjemahkan. Datangnya bukan dari paksaan dan perginya pula tanpa kerelaan. Kita selalu dengar orang mengatakan cinta kepada seseorang hanyalah cinta sementara dan cinta yang kekal adalah cinta kita kepada-Nya. Cinta tidak berupa tatapan satu sama lain, tetapi memandang ke luar bersama dan ke arah yang sama iaitu mencari cinta Ilahi agar sesebuah ikatan itu diredhai-Nya.

Mungkin ada di antara kita yang pernah mengalami situasi seperti ini. Sungguh pahit untuk ditelan dan sakit untuk diubati. Apa yang pasti kecewa akan mengambil alih perasaan itu. Panas yang ku sangkakan hingga ke petang rupanya hujan ditengahari. Nah, tujuh cara mudah untuk atasi kecewa putus cinta!

1. Dekatkan diri dengan Allah dan perbanyakkan membaca al-Quran untuk ketenangan jiwa

2. Lakukan seberapa banyak kerja untuk melupakan perasaan sedih

3. Keluar bersama kawan kawan dan lakukan aktiviti tertentu yang bermanfaat

4. Tidak menyalahkan diri sendiri dan sentiasa berfikiran positif

5. Bagi yang berkemampuan, pergi membeli belah bersama keluarga atau kawan kawan

6. Pergi ke tempat yang dapat menenangkan jiwa anda

7. Cari seberapa ramai kawan di laman sosial yang boleh membuatkan anda gembira dan rasa sedih itu hilang.

Ada juga yang mengatakan dengan menanam sifat benci terhadap bekas pasangan kekasih kita dengan cara menulis seberapa banyak perkara buruk tentang dia dapat membantu untuk melupakannya. Pada pandangan saya, cara itu adalah silap. Semakin kita benci semakin kuat perasaan itu menguasai anda. Benci tapi rindu terutamanya cinta itu adalah cinta pertama anda.

Walaupun anda sudah berkahwin untuk 40 tahun lamanya, tetapi luka putus cinta anda 41 tahun yang lepas pasti masih terasa. Jadikan diri anda tuan cinta bukannya hamba cinta.


P/s ~ next entry aku akan bagi satu doa untuk atasi rasa kecewa putus cinta…

No comments:

Post a Comment